Krumplileves... babéros, buggyantott tojásos, tejfölös

  • 2020.04.30.
  • 6

Egyszerű erdélyi leves, Jánossy Alíz gasztroújságíró receptjeNagyon ajánlom elkészítésre, mert igen finom.Hozzávalók:3-4 db krumpli kockázva1 db vöröshagyma kockázva3 db babérlevél, só, borsRántás: kevés zsiradék, 1-2 kanál liszt, pici pirospaprikatejfölLevesbetét: 3 db tojás /vagy amennyit szeretnénk/
sós-ecetes forrásban lévő vízben megbuggyantva és áttéve a levesbe.A krumplit és a hagymát bő hideg vízben odatettem főni, ment mellé a babérlevél, sóztam, borsoztam, puhára főztem.Sok só kell hozzá, mert a krumpli nagy mennyiséget bír felszívni.Közben elkészítettem a rántást, amit a levesbe kavartam, végül 2-3 ek. tejfölt hőkiegyenlítettem a forró leveslével és összeforraltam.Nekem kellett hozzá egy kanálka ecet, hogy savanykássá tegye a levest.Egy külön kisfazékban felforraltam sós, ecetes vizet, amikor forrt visszavettem, hogy épp csak zizeregjen, majd az első tojást merőkanálba ütöttem, a vizet jól megkavartam, hogy örvény legyen benne és óvatosan beleeresztettem a tojást, pár percig főztem így forogva,
majd szűrőkanállal lecsepegtetve áttettem a levesbe.A többi tojással ugyanezt ugyanígy.Persze, hogy nem mindegyik sikerült, de sebaj, a leves élvezeti értékéből ez semmit nem vont le.Második fogásnak császármorzsa készült, de a receptnek csak a felét készítettem, abszolút elég volt 1 főre.Recept itt :
a klasszikus recept