Krumplifánk hagymaszósszal

  • 2023.01.24.
  • 7


Ez egy sós fánk természetesen. Sós, borsos. Nyilván nem csokiöntetet vagy házi lekvárt kínáltam hozzá, hanem a káposztás rétesnél már megismert hagymaszószt. A Vidék Íze különszámában spenótmártogatóst ajánlottak, majd legközelebb. Azzal is biztos nagyon finom. Szeretem a spenótot.
Legközelebb nem héjában fogom megfőzni a krumplit, ha a férjem nincs itthon, mert alig tudtam áttörni. Az ilyen munkákat általában rábízom. Jó erős keze van. A habot is mindig apukám vagy apósom verte, amikor még nem voltak robotgépek.
Hozzávalók:-fánk:40 dkg áttört főtt krumpli20 dkg finomliszt2 tojássó, borsolaj a sütéshez-szósz:2 vörös és két lila hagymaevőkanál zsír2 dl fehér bor1 teáskanál lisztsófél mokkáskanál őrölt szerecsendió1 dl tejfölcitromlé(cukor vagy édesítő)Elkészítés: A hagymák közepéről néhány szeletet kivágunk díszítésnek, a többit kockázzuk, és a zsíron megdinszteljük. Felöntjük a borral, fűszerezzük, és puhára főzzük. Hozzáadjuk a tejfölt és kevés citromlét is. Én kis édesítőt kevertem bele, jobban kihozza az ízeket. A liszttel besűrítjük, és pépesítjük. Pirított hagymakarikákkal díszítjük.
A fánk hozzávalóit összedolgozzuk.
Olajozott evőkanállal közepesen forró olajba szaggatjuk. Néhány perc alatt megsütjük, közben megfordítjuk. A hagymaszószba mártogatva fogyasztjuk.
Bibliás elmélkedés:Akkora volt a parókia kert, hogy majdnem minden megtermett, még a krumpli is. A konyhakerti növényeket én gondoztam, de a krumpli a férjem feladata volt. A növény nem őshonos. A wikipédia így mutatja be: "Peru és Chile
hegyvidékén őshonos, az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro
révén került.
Magyarországra
1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése
II: József magyar király
adókedvezményeinek volt köszönhető.A krumpli szó bajor-osztrák nyelvterületről érkezett a magyar nyelvbe, míg a burgonya szó...
eredete eddig tisztázatlan."
Én azt szoktam mondani, hogy burgonyának írjuk, de krumplinak ejtjük. Legalábbis felénk, mert sok más elnevezése is van: kolompér,
krumpedli,
krompér,
gruja,
földialma,
svábtök, földitök
vagy
pityóka
Erdélyben.
Ősi ellensége a krumplibogár, melynek eredeti élőhelye Mexikó, ahol a kevés csapadék miatt nem tudott elszaporodni, de aztán elindult északra, és hajósok Európába is elhozták. Magyarországon először Héderváron észlelték 1947-ben. Itt szobrot is avattak neki. Alig van természetes ellensége, ezért nagyobb területeken csak permetezéssel tudják megvédeni. Mi is ezt tettük. Egy ideig szedegettük a bogarakat, de aztán feladtuk.
Ahol krumpli van, ott előbb va