Kovászos ciabatta

  • 2024.04.30.
  • 0

Egy kedves barátnőmtől kaptam aktív kovászt, és.a bogrács gulyás mellé készült a ciabatta kb. négyszerese az eredeti receptnek.500 g BL55100 g aktív kovász400 ml víz12 g sóolíva olajA lisztet kimérem a dagasztó táljába és összekeverem 300 ml langyos vízzel, Picit pihentettem kb. 30 percet. Hozzá mértem a kovászt és a víz többi részét és 12 percig dagasztottam,. A tészta nagyon lágy, selymes és fényes volt. A dagasztási idő végén adtam hozzá csak a sót, nagyjából a 10. percben. A tésztát áttettem egy olíva olajjal kikent tálba és lefedve szobahőmérsékleten 1,5 órát pihentettem. Sütött a nap, ezért a tészta nagyon szépen buborékosodott. Télen ez akár 3-4 óra is lehet. A tésztát 20 perc után áthajtogattam, aztán 20 perc után megint (tehát összesen 2x a 1,5 óra alatt). Aztán a tálat lezártam és ment a hűtőbe 12-14 órára. Miután óvatosan kiöntöttem a tésztát a jó alaposan lelisztezett munkalapra, széthúzogattam óvatosan, hogy a buborékos szerkezet nehogy megsérüljön.Szétvágtam 4 felé, kicsit megcsavartam, aztán óvatosan áttettem őket a szilkon lappal kibélelt tepsire és hagytam szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva kelni egy órát. A tészták tetejét beliszteztem, mert így nem ragad bele a konyharuha. Egy óra elteltével pedig mentek a gőzös sütőbe, ahol 20-25 perc alatt 250 fokon szépen megsültek.