Kókuszos-csokoládés keksz. (cukorbetegeknek)

  • 2023.05.13.
  • 8


Kekszet általában az őszi, és téli hónapokban szoktam sütni, de ebben a májusi őszben bizony jólesik a sütő melege, így aztán hozzáfogtam a kekszsütéshez. Ennek a keksznek a cukorral, és finomliszttel készült változatát már megsütöttem (receptje erre a linkre kattintva található) így azt a receptet vettem alapul.... finomliszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztet, cukor helyett pedig eritritet használtam. A hozzáadott kókuszreszeléktől finom kókuszos íze lett, melyet még finomabbá tett a kekszben megbújó roppanós csokoládé.Hozzávalók kb. 12 db kekszhez:6 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt6 dkg tönkölybúza finomliszt5 dkg kókuszreszelék7 dkg eritrit1 tk vaníliaaroma6 dkg vaj1 kisebb tojáscsipet só2-3 dkg étcsokoládé
A csokoládét vágjuk össze kisebb darabokra. A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük össze a sütőporral, a kókuszreszelékkel, és egy csipet sóval. A puha vajat keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá az egész tojást is.Ezután
a vajas keverékhez adjuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük
össze, majd adjuk hozzá az előzőleg apróra vágott csokoládét is.A masszából formázzunk diónyi golyókat, helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire, majd kicsit lapogassuk el.Helyezzük
be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük kb. 14-15 perc
alatt készre a kekszeket. (Én légkeverésnél 170 fokon, 14 percig
sütöttem)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.A kihűlt keksz nagyon finom, jól érződik rajta a kókuszos íz, és jól
illik hozzá a ropogós csokoládé. Kekszes vagy papír dobozban, jó
pár napig tárolhatjuk anélkül hogy kiszáradna.