Kecske feta sajt

  • 2023.03.08.
  • 5

2 l kecske tej0,6 ml tejoltó2 tk élőflórás joghurt12,5 dkg sóKultúrának élőflórás joghurtot használjunk. Egy kevés tejjel csomómentesre kell keverni a joghurtot, majd a 30-32 C fokos tejhez adni és jól elkeverni.Hagyjuk 20 percet pihenni.2 l tejhez 0,6 ml oltót ( bio tejoltó oltó gyomorból- Naturen folyékony tejoltó) kell adni.Amikor az alvadék tisztán, májasan törik, vágjuk 1,5-2 cm-es darabokra, majd hagyjuk 10 percet állni, hogy a savó ellepje a tetejét.Ezután 30 percen át óvatosan kevergetni kell (5-10 percenként), hogy az alvadék ne tapadjon össze.A következő lépésben a savót le kell szűrni az alvadékról, majd 2-4 óráig csöpögtetni kell. A savó egy részét tegyük félre és hagyjuk azt is savanyodni. Ebből készül majd a sófürdő.Amikor már nem csöpög, meg kell fordítani és egy éjszakát vagy 24 órát ismét lógni hagyni.Másnap az alapsajtot, ami már remélhetőleg kellőképpen átsavanyodott, feta méretű hasábokra kell vágni, majd a félrerakott savóból készített ~12,5%-os sóoldatot (a savó tömegének 1/8-adának megfelelő mennyiségű sót kell a folyadékhoz hozzákeverni, vagyis 1 l vízbe 12.5 dkg sót kell tenni) kell készíteni és a darabokat ebbe kell rakni. pont elég volt 1l savó, 2 befőttes üvegbe raktam a sajtokat.Ha az oldat nem eléggé savanyú, a sajt a szélein szétmállik.10-12 C fokon lehet a hűtőben érlelni legalább 30 napig. nagyon sokáig eláll, az íze egyre erőteljesebb lesz.Fogyasztás előtt a sós lét érdemes leöblíteni.Megkóstoltam a natúr sajtot úg is nagyon finom volt.