Kakaós kalács

  • 2013.06.15.
  • 3

Idejét nem tudom, mióta akartam kakaós kalácsot sütni, de valahogy mindig eltérültem. :D Vagy nem volt itthon épp kakaópor, vagy mire odáig jutottam, kiment a fejemből a "nagy terv", így maradtunk a sima kalácsnál. Most végre elkészült. :) Nem is tudom, hogy honnan jutott eszembe... Tegnap hazafelé baktattam a munkából, mikor azon gondolkodtam, kéne valamit sütni. Aztán beugrott... kakaós kalács! Így esett, hogy közel 10 éves kalácssütő-pályafutásom alatt először kakaós is készült. :)
Hozzávalók egy ~32x10 cm-es kenyérsütő formához:60 dkg sima liszt8 ek. olaj6 ek. cukorcsipet só3 tojás3 púpozott ek. holland kakaópor3,75 dl tej4 dkg friss élesztőKevés olaj a forma kikenéséhez, vagy sütőpapír a A tejet meglangyosítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe teszünk egy kanál cukrot, egy kanál lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. A másik felében elhabarunk két tojást és egy tojásfehérjét -ennek a sárgája kell majd a kenéshez-, majd hozzáadjuk az olajat.A lisztet egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, majd elkeverjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejet és elkezdjük kidolgozni a tésztát. ~3 percig dagasztjuk.Mikor a
tészta szép fényes, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport, majd mindkét tálat letakarjuk és ~1 óra alatt duplájára kelesztjük a két tésztát.A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.A megkelt sima tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd ~30x30 cm-es négyzetté nyújtjuk. A kakaós tésztát ugyanígy kinyújtjuk, majd a sima tésztára tesszük. Kicsit átnyújtjuk őket együtt is, majd az egészet szépen feltekerjük, így megformáljuk a kalácsot.A kenyérsütő formát kikenjük olajjal.A tésztát a formába tesszük úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Megkenjük a tojássárgájával, majd betesszük a sütőbe és ~45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával a biztonság kedvéért ellenőrizzük. A sütési idő felénél én középről eggyel lejjebb tettem, nehogy megégjen a teteje.Porcukorral hintve, egy bögre tejjel finom hétvégi reggeli. :D