Isteni ricottás palacsinták

  • 2022.04.28.
  • 8

 A ricottát nagyon szeretem, keresem az új felhasználási módokat. Ezt a ricottás palacsinta receptet is jónéhány itthoni és külföldi leírás alapján állítottam össze és elmondhatom, hogy régen nem volt részünk ennyire finom palacsinta-ízélményben.

A kiindulási anyagok: 250 gramm ricotta /jó minőségű, lehetőleg olasz/, 2 tojás, 50 g cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 1/2 dl tej, reszelt citromhéj, 150 g liszt, 2 teáskanál sütőpor, csipet só. A kristálycukorba vaniliarudakat dugtam, így mindig finom illatú a cukor.

Először felvertem géppel a kettéválasztott tojások fehérjét a cukor felével és csipetnyi sóval. Egy másik keverőtálban összekevertem a ricottát a tojássárgákkal, a maradék cukorral, vaniliás cukorral és tejjel. A lisztbe kevertem a sütőport és belereszeltem két citrom héját is. 

 A keveréket hozzáadtam a folyékony masszához, majd szilikon spatulával részletekben óvatosan belekevertem a felvert tojáshabot.

 Félórát állni hagytam, majd próbasütést végeztem. Vaj és sütőolaj keverékébe egy kis merőkanál palacsintatésztát engedtem és közepes hőfokon megsütöttem előbb az egyik, majd a másik oldalán, kb. két-három perc alatt. Amikor barnulni kezd, már jó is. Puha a palacsinta, ezért óvatosan kell fordítani. Megkóstoltam és finomnak találtam - úgyhogy kezdődhetett a sütés.

 24 cm átmérőjű serpenyőmben három darab sült egyidejűleg, így kényelmesen elfértek a palacsintácskák.

 Elég szép mennyiség lett belőle.

A ricottás palacsinták mellé áfonyalekvárt, illetve juharszirupot kínáltam.

Mivel sok ricotta és csak kevés liszt került bele, ezért isteni könnyűek és nagyon finomak lettek a palacsinták - nem mellesleg sokkal egyszerűbb volt a sütésük, mint a hagyományos módon készült palacsintáké. Expressz minőségi desszert! Azt hiszem, még sokszor fogom készíteni.