Ír, barnasörös marharagu krumplikrokettel

  • 2024.02.23.
  • 1






Múlt héten sikerült friss, helyi növendék marhahúshoz jutnom, hát ég és föld a boltihoz képest, ezt mindig megállapítom.



Az első adagból ír marharagut készítettem és milyen jól tettem! Már egészen biztos, hogy a februári gasztro- toplistánk nyertese ő lett.



Bár a krumpli hagyományosan az ír marhagulyás szerves része, én kihagytam belőle és inkább krumplikrokett formájában tálaltam mellé. Nem tudom az írek mit szolnának hozzá, de nekünk nagyon jólesett.







Hozzávalók



A marharaguhoz: 5 dkg bacon



2 kanál olaj



75 dkg növendék marhahús



só, bors



2 hagyma



4 ek fokhagyma



2 ek liszt



2 ek paardicsompaszta



7 dl húsleves



4 ek Worcestershire szósz



kakukkfű



3 dl barnasör



30 dkg sárgarépa



petrezselyemzöld



A krumplikroketthez: 50 dkg krumpli







3 dkg vaj



3 tojás



kevés szerecsendió



petrezselyemzöld



6 ek zsemlemorzsa



olaj







Ha van otthon marhahús:




https://tetovainyenc.ro/2023/11/12/tanyerhus-sobafott-fott-zoldseggel-almamartassal/



https://tetovainyenc.ro/2022/03/17/koreai-hamburger-kimcsivel/



https://tetovainyenc.ro/2019/11/04/kharcho-a-gruz-dios-gulyas/








Elkészítése




A hagymát, fokhagymát, a sárgarépát megpucolom. A hagymákat apróra, a sárgarépát karikára vágom.



A bacont felcsíkozom, a húst nagyobb kockákra vágom.



A bacont az olajon megpirítom, majd kiszedem a zsiradékból.



A húst sózom, borsozom, a zsiradékban több adagban megpirítom, kiszedem.



Megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a fokhagymát, a paradicsomszószt, a Worcestershire szószt.



Visszateszem a húst és a bacont, felüntöm a sörrel és kevés levessel.



Beleteszem a kakukkfüvet, sózom, borsozom és lassú tűzön hagyom forrni. Néha, az elfőtt levet a maradék levessel pótolom.



Amikor a hús félig megfőtt, beleteszem a sárgarépát.



A krumplit megpucolom, kockára vágom, sós vízben megfőzöm.



A főtt krumplit leszűröm, áttöröm, ha kihűlt elvegyítem a vajjal, egy tojással és egyik sárgájával, az apróra vágott petrezselyemzölddel, szerecsendióval, kroketteket formázok.



A tojást a maradék fehérjével, sóval, borssal felverem, tojásba, majd prézlibe mártom a kroketteket.



A kroketteket az olajban pirosra sütöm és az ír, barnasörös marharagu mellé tálalom.





A Ír, barnasörös marharagu krumplikrokettel bejegyzés először Tétova ínyenc-én jelent meg.