Hókifli
- 2024.10.29.
- 5
Anyukám receptje. Tudom, hogy hókiflinek hívják a diós/mogyorós omlós kifliket is, amit szintén porcukorba kell fürdetni, de nálunk ez a hókifli. Utazásokra, mindenféle családi összejövetelre nekem ez az egyik legjobb sütemény, szeretem úgy is, ha dobozból kapkodjuk, de süteményes tálon is nagyon jól mutat. A kezünk porcukros lesz tőle, ez nem vitás.
Recept:350 g liszt250 g vajnegyed teáskanál só150 g kefir1 citrom reszelt héjasűrű szilvalekvár100 g porcukor 1 vaníliás cukorral, vagy vaníliarúddal ízesített cukorral keverveA lisztet keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat, a sót, a kefirt és a citromhéjat. Keverőlapátos konyhai robotgéppel, vagy kézzel, gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Nem szabad túlkeverni, amikor összeállt, korongot formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A hideg tésztát gyúródeszkán körl-belül 3mm vastagságúra nyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk, mindegyik közepére fél teáskanál szilvalekvárt teszünk. A köröket félbe hajtjuk, széleiket jól összenyomjuk, lezárjuk.Előmelegített, 180 fokos sütőben 8-10 percig, világos rózsaszínre sütjük.A vaníliás porcukrot mély tálkába tesszük, még melegen meghempergetjük benne a kifliket, így lesz belőlük hókifli.(Megjegyzés: én egy befőttes üvegben mindig tartok kristálycukrot, amibe, félbe vágott vaníliarudat teszek, ezt használom vaníliás cukornak.)