Házi krémes

  • 2013.05.10.
  • 3

Tesókám kívánságára életemben először sütöttem házi krémest. Én nem vagyok nagy tojásrajongó, így a tojáshabos sütikért sem vagyok odáig, krémest is ritkán eszek. Neki viszont nem tudtam nemet mondani.Viszont be kell, hogy valljam, hogy attól a pillanattól kezdve, ahogy kimondta, hogy krémest szeretne névnapjára, az pörgött az agyamban, hogyan tudnám kikerülni a tojásos krémmel való munkát. :) Annál is inkább, mivel András allergiás a tojásra. Emlékeztem, hogy Bee már csinált nekünk saját készítésű krémest és ő vaníliapudingot használt hozzá. Ezen a vonalon indultam el. Több receptet is átolvastam a neten, végül összevegyítettem őket és ez sült ki belőle:Hozzávalók:- 2 x 50 dkg leveles tészta (mirelitet használtam)- 1,2 liter tej- 4 csomag vaníliapuding- 10 tojásfehérje- 15 dkg porcukor- 15 dkg kristálycukorNekem mindig van a mélyhűtőben lefagyasztva több kis, lekvárosüvegnyi tojásfehérje. Minden üvegbe 10 tojásfehérjét teszek, így könnyű számolnom vele. Gyorsfagyasztott leveles tésztát is szoktam itthon tartani, leginkább akkor vásárolok be belőle amikor akciós a Lidl-ben, mert az ott kapható márkát szeretem.A két csomagnyi tésztát már előző este kivettem a mélyhűtőből és áttettem a hűtőbe, hogy szép lassan oldódjon ki egy nap alatt. Másnap megliszteztem a gyúródeszkát és az első tésztát akkorára nyújtottam, amekkora a mélyebbik sütőtepsim hátoldala. Átemeltem rá, villával megszurkáltam és 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem kb. 8-10 perc alatt. Amint elkészült, leborítottam a tepsi hátoldaláról - azt elmostam - majd a másik kinyújtott tésztalapot már a tepsi belsejébe rendeztem, azt is megszurkáltam és szintén megsütöttem. Ezt a lapot már nem vettem ki belőle. Sajnos nem sikerült szépen elegyengetnem benne, így kissé vastagabb lett a tészta a kelleténél, főleg a széleken. Nekem 32 x 36 cm-es a gáztepsim, valószínűleg ehhez sok az 50 dkg leveles tészta. Vagy kicsi a tepsi. :)Elkészítettem a krémet.A tojásfehérjéből és a porcukorból kemény habot vertem. A tejet beleöntöttem egy nagy lábasba és a pudingport a kristálycukorral együtt csomómentesre kevertem benne, majd elég sűrűre főztem. Takarékra vettem a lángot a lábas alatt és óvatos mozdulatokkal hozzákevertem a pudinghoz a tojásfehérje habot és néhány percig tovább főztem az egészet.Végül még forrón beleöntöttem a krémet a megsült leveles tésztával bélelt tepsibe. A másik tésztalapot összesen 20 db négyzetre vágtam és egyesével a krém tetejére rendeztem. Erre azért van szükség, hogy később, szeleteléskor ne nyomja össze a habos krémet, ahogy igyekszünk átvágni a felső lapot.Egy éjszakára hűtőbe helyeztem az egész tepsit. Másnap porcukorral megszórtam a tetejét és átadtam a tesómnak a sütijét. :)Én nem kóstoltam, de a visszajelzésekből ítélve, ha kidolgozom, hogy ne legyen vastag a tésztaréteg, akkor felvehetem a repertoárba. :)