Gulyásleves

  • 2020.05.16.
  • 0

Szinte mindig marhahúsból készítem, nálunk otthon ez volt a szokás.Nem mondom, hogy nem fordult elő - egyszer - amikor kevés volt a marhahús és főztem mellé sertéscombot is, nem volt rossz, de akkor is, nekem az igazi a marhahús.És mellé a saját kezűleg csipkedett csipetke, jó sok.Régen 4-6-10 főre is főztem hatalmas adaggal, olykor bográcsban is, nagyon szerettük.
Ma már csak 1 főre redukáltam vissza, és kb. 3 evésnyire... ímeHozzávalók: 1 főreA pörköltalaphoz:kb 30 dkg marhacomb/nyak1 nagy vöröshagyma, kockázva, 4-6 gerezd fokhagyma, apóra1 ek. zsír, pirospaprika1 ek. paprikakrém1 db hegyes erős paprikasó, bors, kömény, egész is meg őrölt isZöldség hozzá:2 sárgarépa, karikázva1 fehérrépa, karikázva1 darab zeller /nem nagy/, kockázva1 db karalábé /szintén nem nagy/, kockázvaSok lestyán/zeller/petrezselyem zöld a szárával együttLevesbetét:jó sok csipetke1 tojásból, 1 mk. só, és annyi liszt hozzáadva amennyit felvesz, jó keményre gyúrom, majd lisztezett tálcára csipkedem, míg mind kész nincs.Először megcsinálom a pörköltalapot, a húst jól körbepirítom a zsíron a köménnyel, majd mennek hozzá a hagymák, összedinsztelem, meghintem pirospaprikával és felöntöm kevés vízzel, épp csak amennyi ellepi. Fűszerezem bőven. Hagyom majdnem teljesen puhára főni.Közben megpucolom a zöldségeket és a többször átöblített vizében hagyom állni, lével együtt megy majd a puha húshoz, amikor úgy látom itt az idő, hozzá is öntöm és még adok hozzá annyi vizet amennyi levest szeretnék. Felforralom, utánfűszerezem.Amikor a zöldségek is megpuhultak, akkor belezúdítom a csipetkét, azzal már csak 5 percet kell főzni és kész is.Szerintem a húslevesek mellett ez a leves is "gyógyleves", nagyon finom, erőt adó, kiadós, egy szelet friss puha kenyérrel egyenesen mennyei.Ha mindenképp szeretne mellé még valamit adni az ember, jól passzol hozzá bármilyen édes kelt, pl. aranygaluska vaníliasodóval, vagy esetleg kifőtt tészta /diós, mákos, lekvárral/...
de a sós, tejfölös, lángos
sem megvetendő.