Fügés-diós-zabpelyhes keksz gyömbérrel – fügés keksz

  • 2023.03.12.
  • 9

Sosem titkoltam, hogy az egyik nagy kedvenc gyümölcsöm a füge. Ennek köszönhető az is, hogy fügével foglalkozó szakmai blogot írok, és létrehoztam egy füge-fajtagyűjteményt Farmoson. Azonban a nyári/őszi fügedömpinget követően nem egyszerű finom, friss fügéhez jutni. Nagy mázli azonban, hogy aszalt fügéből is rengeteg finomságot lehet készíteni, így a téli hónapokban sem kell lemondanunk a fügéről. A most bemutatásra kerülő fügés keksz, azaz teljes nevén a fügés-diós-zabpelyhes keksz gyömbérrel egy pohár meleg kakaóval, vagy forró teával tökéletesen illik egy hideg téli esthez, de akár egy könnyed délutáni csemegézésnek is megteszi. Rendkívül gyorsan elkészíthető, sokáig eláll – már ha hagyjuk –, és nagyon, de nagyon finom! Nálunk legalábbis mindenki nagyon szereti. Egyébként ez a recept nagyon sokban hasonlít a diós-csokoládés kekszhez, csak egy kicsit felturbóztuk a fügével, vaníliával, gyömbérrel és zabpehellyel, valamint elhagytuk belőle a csokoládét, porcukor helyett pedig barna cukrot használtunk. Előkészületek: 20 perc Elkészítés: 40 perc Összesen ennyi idő: 60 perc Adag: 50 db Hozzávalók a fügés-diós-zabpelyhes kekszhez: 25 dkg sütőmargarin 25 dkg darált dió 20 dkg aszalt füge 15 dkg zabpehely 25 dkg liszt 20 dkg barna cukor 2 tojás 1 rúd vanília kikapart belseje 1 teáskanál őrölt fahéj1 mokkáskanál őrölt gyömbérpor 1 teáskanál szódabikarbóna késhegynyi sütőpor késhegynyi
konyhasó Fügés-diós-zabpelyhes keksz elkészítése: A diót közepes lángon folyamatos kevergetés mellett néhány percig serpenyőben pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően ledaráljuk. Az aszalt fügékről levágjuk a kemény szár részeket, majd apróra vágjuk. Ennyi volt nagyjából az előkészület az elkészítéshez. A lisztet, sütőport, sót, fahéjat, barna cukrot, vanília kikapart belsejét, zabpelyhet, illetve az imént feldolgozott diót és fügét összekeverjük, majd a tojást és margarint is hozzáadjuk. Ezt jó alaposan összedolgozzuk. Ha elkészültünk vele, akkor nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle, és szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Ekkor veszünk egy üveg vagy porcelánpoharat – legalábbis az én drága feleségem így szokta –, és az alját lisztbe mártva kicsit kilapítjuk vele a gombócokat. 180-200 fokosra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kicsit kihűlni, mert ha azonnal kiszedjük, akkor össze fognak ragadni, mire kihűlnek. Ezért érdemes egyszerre két tepsivel dolgozni: míg az egyikben sülnek, a másikban hűlnek a kekszek, majd fordítva... Ezel meg is volnánk a fincsi kekszekkel. Lezárt dobozban elég sokáig eláll.