Fokhagymás burgonyafánk mártogatóssal

  • 2024.02.23.
  • 3


Hozzávalók:

50 dkg főtt, tört krumpli, 1 púpozott
evőkanál puha vaj, 50 dkg liszt, 2 tojás, 2-3 cikk fokhagyma, 1 tasak szárított
élesztő, 1 teáskanál cukor, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral, egy evőkanál
liszttel és kevés langyos vízzel elkavarjuk, az áttört krumplit a a vajjal
elkavarjuk, hozzáadjuk a lisztet meg a tojásokat, az élesztőt, és a zúzott
fokhagymát. Sóval és kevés borssal fűszerezzük. Kb. 30 percig kelesztjük. Ekkor
ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromszögűre vágjuk és forró olajban aranyszínűre
sütjük.

A mártogatóshoz: 2 dl joghurt vagy
tejföl, friss bazsalikom, oregánó, petrezselyemzöld, zöldhagyma, só, bors. A
mártogatóshoz a zöld fűszereket apróra vágjuk, majd a joghurtba kavarjuk,
sóval, borssal fűszerezzük, és hideg helyre tesszük, majd a kisült fánkokkal
kínáljuk.

Tipp: a maradék krumplipürét ne
dobjuk ki, készítsünk belőle finom burgonyás fánkot.