Epres túrótorta

  • 2023.05.26.
  • 4

Egy különleges, számunkra nagyon fontos alkalomra készítettem ezt az epres túrótortát, ami látványában és ízvilágában is, bármilyen ünnepen megállja a helyét. Nagyon finom, mutatós, és könnyű elkészíteni. Amíg még tart az eperszezon, ajánlom, hogy ti is készítsétek el, különösen, hogy hétvégén Pünkösd, így az alkalom is adott.
Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége ennek a tortának, vékony piskótával, vastag citromos-vaníliás túrós réteggel, tetején megkoronázva egy illatos eperzselével, oldalát pedig a félbevágott eperszemek díszítik. Szerintem nagyon látványos, és mivel nem igényel semmilyen konyhai tudást, bárki elkészítheti.Hozzávalók a piskótához:- 2 tojás- 1 mk vanília paszta- 2 ek cukor- 6 dkg finomlisztHozzávalók a túrós réteghez:- 35 dkg tehéntúró- 5 dkg porcukor- 7 dkg kristálycukor- 2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 1/2 frissen facsart citrom leve- 1 mk vanília paszta- 3 lap zselatin (6g)- 230 g tejszín- kb. 10 dkg eperHozzávalók az eperzseléhez:- 35 dkg eper (tisztán mérve)- 4 dkg cukor- 3 lap zselatin (6g)Elkészítés:A piskótához a tojásokat a cukorral habverővel kemény habbá verjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Hozzáadjuk a vanília pasztát is, majd a lisztet két részletbe beleszitáljuk a habba, és egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk.Egy 20 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belesimítjuk a tészta masszát.180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!Az epret megmossuk és kicsumázzuk, majd félbevágjuk.
Ha kihűlt a piskóta, visszatesszük az előzőleg kimosott tortaformában, majd körberakjuk az eperrel a forma oldalát úgy, hogy az eper vágási felülete kifele kerüljön.A túrót a porcukorral, a vaníliával és a citromok lereszelt héjával botmixerrel átkeverjük.A kifacsart citromlevert a kristálycukorral együtt egy kisebb lábasba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Levesszük a lángról, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzáadjuk a túróhoz, és alaposan elkeverjük. A tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a túrós masszához forgatjuk. Az így kapott túrókrémet a piskótára simítjuk óvatosan, ügyelve hogy a fél eprek ne mozduljanak el. Hűtőbe tesszük egy éjszakára.Az eperzseléhez a megtisztított epret leturmixoljuk, majd szitán átpaszírozzuk. Kimérünk belőle 25 dkg-t, és a cukorral együtt addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor hozzáadjuk az előzőleg hideg vízben áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Ráöntjük a túrós rétegre, majd dermedésig visszatesszük a hűtőbe.Amikor az eperzselé is megdermedt a torta tetején, óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát a tortáról.Recept forrása itt.