Epres-fehércsokis macaron

  • 2013.03.02.
  • 5

A macaron elkészítése amilyen könnyűnek tűnik, olyan egyszerűen el lehet rontani.Összegyűjtöttem néhány fontos tudnivalót, hogy mire is kell odafigyelni:A tojásfehérje mindenképp pihenjen minimum 24 órát szobahőmérsékleten!!A mandulát egy nappal hamarabb kell ledarálni, hogy veszítsen a nedvességéből!!Ha színezni szeretnénk a macaronokat, semmiképp se folyékony ételfestéket használjunk!! (Legjobb a zselés.)Miután kinyomkodtuk sütőpapírra a macaronokat, 1 órát mindenképp pihentetni kell!! Ez azért fontos, hogy vékony hártya keletkezzen a tetején, így sütés közben szép talpuk nőhet.

Hozzávalók:Macaron:11 dkg mandula20 dkg porcukor3 tojás fehérje5 dkg kristálycukorpár csepp piros ételfestékFehércsokis krém:100 g fehércsoki0,5 dl habtejszín2 dkg margarinElkészítés:
Sütés előtti nap:A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk.

Fehércsokis krém:a fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk(a fehrécsokit nagyon óvatosan kell megolvasztani, nagyon könnyen megég!)Hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a vajat és az egészet simára keverjük (ha nem olvad el a vaj, pár másodpercre visszatesszük a gőz fölé).Amikor már kihűlt egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Sütés napja:A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, a pár csepp ételfestéket, majd addig verjük, míg kemény hab nem lesz belőle Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kapunk.Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkalNagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjön sütés közben.A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi fehércsokis krémmel, a közepére pedig teszünk egy kávéskanálnyi epres lekvárt, majd rányomunk egy másikat.Legalább 2 órára betesszük őket a hűtőbe, hogy a fehércsokis krém szépen megdermedjen.Ha szépen megdermedt a krém, már tálalhatjuk is!Ebből a mennyiségből 24 db macaron készült.

Címkék

Macaron