Egyszerű vajas pogácsa

  • 2023.01.22.
  • 3

Tavaly november óta annyit sütök, hogy magam is elcsodálkozom rajta. Rég volt már, hogy ennyi finomságot készítettem. Gondolom, ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy már nem olyan kicsik a gyerekek, és már csak tíz felé kell egyszerre figyelni, és probléma-megoldani, nem pedig száz. Ráadásul Apa mellett a gyerekek is nagyon élvezik mindezek gyümölcsét, hiszen ha tele a bendő, az fél siker. Két napja puncskockát készítettem, ami még az összeállást se nagyon bírta kivárni. Illetve a
Puncskocka meglett volna, ha senki sincs itthon, és senki sem macerálja. De ugye hétvége van, szóval ma reggel már a puncskocka morzsáit takarítottam. Jövőbe látó képességemnek hála már tegnap délután tudtam, hogy újra sütnöm kell. Ezért azt gondoltam, most jöjjön valami sós süti, és így esett a választás erre a pogácsára. Kevés hozzávalóból, rövid idő alatt (leszámítva az éjszakát) nagyon finom, forró süti pár perc alatt! Ajánlom nagyon! Előkészületek: 40 perc Elkészítés: 20 perc Összesen ennyi idő: 60 perc Adag: 30 db Hozzávalók a vajas pogácsához: 50 dkg liszt 22 dkg vaj vagy margarin 2 dl tej2 tojássárgája1 evőkanál porcukor1 csomag szárított élesztő20 g sóés 1 felvert tojás (a pogácsák tetejét lekenni sütés előtt) A vajas pogácsa elkészítése: Az élesztőt az egy evőkanál porcukorral beletesszük a langyos tejbe, és felfuttatjuk. Az 50 dkg lisztet, a vajat, a tojássárgákat, a sót, és a felfuttatott élesztős tejet mind alaposan összegyúrjuk, majd folpack fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap vastagra kinyújtjuk, késsel bekockázzuk a tetejét, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Körülbelül 20 percig sütjük, míg a teteje szép pirosra sül. (Sütőtípustól függően ez lehet 15, és 25 perc is, figyeljünk oda rá.) Mindenkinek kelemes pogácsasütést kívánunk.