Dumpling mártogatósok
- 2024.09.30.
- 6
Gyoza, Csiaoce, Wonton,Mandu, Pierogi és társai Ezek a fajta mártogatósok leginkábbezeknek a kis batyuknak a legjobb,legfinomabb kiegészítői, persze ezekkelközel sem teljes a lista.A kis töltött batyuknak pedig azért vanennyi féle neve, mert különbözőországokban más és más nevük van.Középen egy kis wasabi paszta, nagy kedvencem. A Dumpling nagy vonalakbantésztabatyut jelent.A Csiaoce (jiaozi) kínai specialitás, azeredete is innen van, ez a fogás Japánban aGyoza (gjóza).A Wonton szintén kínai eredetű éskis gombóc a jelentése.A Mandu a koreai konyha remeke. A Pierogi pedig...a pierogi nem más, mint a barátfüle,ugye, így már kis hazánkban is inkábbismerős?
Ezeket a batyukat többféleképpen isel lehet készíteni, lehet főzni
(vízben, vagy éppen levesben),lehet olajban kisütni, vagy éppenpárolni, attól függően, hogy ki,hogyan szereti. Csípős mártogatós:-2 piros chili (kicsire felaprítva)-1 kisebb sárgarépa (lereszelve)-120 gr barna cukor-6 ek halszósz-6 ek rizsecet-6 ek lime lé-1 tk szezámmag
Chilis fokhagyma olaj:-fél csészényi olaj (forrpontig hevíteni és a chilis fokhagymás keverékre önteni)-2 ek darált, vagy reszelt fokhagyma (nálam Noszlopi)-2 ek chili pehelyDumplings szósz:-3 ek szójaszósz-2 ek chilis fokhagyma olaj-1 ek rizsecet-1 tk szezámolaj-1 tk méz, vagy barna cukorKoreai szósz:-1 ek rizsecet-1 ek koreai paprika pehely-1 ek cukor -1 tk szezámolaj-1 tk szezámmag-1 gerezd fokhagyma-negyed kk őrölt fekete bors
A szerzőről
Csont nélkül...csak egyszerűen