CSIKOS - vol.2

  • 2013.05.24.
  • 9

Ez a hét is egy különleges ízű lekvár bűvöletében telt. Most egy meggylekvár volt soron, amit marcipánnal és mandulával ízesített az alkotó. Ismét egy különleges összeállítás, ismét nem bírtam magam visszafogni :)
Viszont ez alkalommal édességet kreáltam, mégpedig egy tányérdesszertet. Ennek különlegessége, hogy egy desszerten belül többféle íz, hőmérséklet és állag is megtalálható egymással harmonizálva. Itt az olasz konyha néhány olyan ismertebb finomságát vettem alapul, amit már régen ki akartam próbálni. Igen, kipróbálni, még sosem készítettem sem panna cottát, sem raviolit, de azt hiszem, elsőre is olyan lett, amire büszke lehetek. És mindenkit biztosíthatok: az íze ugyanolyan fantasztikus lett, mint a látvány!


CSIKOS meggydesszert panna cottával, sült raviolival és csokoládészósszal
 
Hozzávalók:
A panna cottához:
1 dl zsíros tej
3 dl tejszín
2 lap zselatin
3 kk cukor
Fél rúd vanília
2 nagy ek CSIKOS Meggylekvár Marcipánnal és Mandulával
 
A raviolihoz:
30 dkg liszt
3 tojás
Fél dl olaj
Fél camembert
3 ek CSIKOS Meggylekvár Marcipánnal és Mandulával
Olaj a sütéshez
1 tojás a kenéshez
 
A csokoládészószhoz:
4 dl tej
10 dkg csokoládé
10 dkg cukor
25 g keményítő
25 g kakaópor
0,5 dl habtejszín
2,5 dkg vaj
2 tojás sárgája
Fél vaníliarúd
3 cl rum
 
Díszíteni:
4 maréknyi aszalt meggy
 
A tejet a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a rúddal felforraljuk. Egy habüstben, a hideg tejszínben elkeverjük a tojások sárgáját, a kakaóport, a reszelt csokoládét és a keményítőt. Állandó keverés közben vékony sugárban hozzáadjuk a forró tejet. Vízgőz felett mártás sűrűségig kevergetjük. A tűzről levéve vajat és a rumot keverjük bele. Kihűtjük.
A panna cottához a tejet és a tejszínt egy lábasban felforraljuk a vaníliával, cukorral és a lekvárral. A zselatint hideg vízbe áztatjuk 5 percre. Elzárjuk a lángot a forró tej alatt, belekeverjük a kicsavart zselatint. Mikor kicsit kihűlt, pohárkákba osztjuk. Hűtőbe tesszük min. 5 órára, amíg megköt.
A raviolihoz a lisztet, tojást és olajat összekeverjük, tésztát dagasztunk belőle (az olajat adagolni kell, lehet, hogy kevesebb is elég), majd nagyon vékonyra kinyújtjuk. Köröket és négyzeteket vágunk ki belőle, a felét megkenjük felvert tojással. Ezekre teszünk 1-1 kis darab sajtot és egy kiskanál lekvárt. Rátesszük a másik tésztalapokat, jól lenyomkodjuk a szélüket. Bő, forró olajban pár perc alatt kisütjük, papírtörlőre szedjük.
Tálaláskor a panna cottát poharastól kevés forró vízbe állítjuk pár pillanatra, majd tányérra borítjuk. Melléteszünk néhány, még meleg raviolit, rácsorgatjuk a csokiszószt és megszórjuk aszalt meggyel.