Cseresznyés pite és natúr befőtt
- 2013.06.07.
- 9
Egy bejegyzés 3:1-ben :)A mi cseresznyénk még nem érik, de innen-onnan hozzájutok egy-egy kilóhoz.Ami aznap nem fogy el, abból készül valami.
Egyik nap 2 dl-es üveggel "befőtt" csak úgy minden nélkül, másik nap egy kis szósz, harmadik nap ez a pite, negyedik nap másfajta pite Barátoknak (erről nem készült fotó, így recept sem lesz, de majd máskor :).Cseresznyés piteHozzávalók200 gr finomliszt100 gr vaj 100 gr házi vaníliáscukor3 db tojás100 gr habtejszín pici só1 tk sütőpor (alnatura/dm)
+300 gr magozott cseresznye1 ek étkezési keményítő1 ek cukorEgy kerek 5 cm magas, 22 cm pitesütőt kibéleltem sütőpapírral és a sütőt előmelegítettem 180 fokra (légkeverés), vagyis bekapcsoltam.A vajat megolvasztottam, majd langyosra hűtöttem. A tojásokat a cukorral habosra kevertem,
majd hozzáadtam a vajat. Tovább kevertem, majd a tejszínt, kevertem.... Hozzáadtam a sót és a sütőport a liszthez, összekevertem és beleszitáltam a tojásos masszába
és fakanállal összeforgattam, teljesen, de nem vittem túlzásba.A magozott cseresznyét összeforgattam a keményítővel és a cukorral. A tésztára szórtam.
(Ha keményítőt előbb elkeverjük a cukorral, akkor könnyebben eltudjuk a gyümölccsel is. A gyümölcsöt azért forgattam meg a cukros keményítőben, hogy ne kússzon az összes a pite aljára :) A forró sütőben 25 perc alatt megsütöttem.
(Minden sütő másképpen süt, de mindenki ismeri a sajátja működését :)A langyosra hűlt pitét szeletelés után ki-ki kedvére meglocsolta eperöntettel.
Persze, az eperöntet nélkül is finom, de vele még nagyobb kényeztetés :)Az eperöntet így készültA tisztára mosott eperre
kevés cukrot szórtam, összetörtem, és néhány perc alatt összeforraltam.
A levet amit eresztett lemertem, ez lett az öntet a pitére.
A gyümölcshúst, egy tiszta üvegbe kanalaztam és forrón rácsavartam a pontosan illeszkedő kupakot.
Az üveget fejre állítva hagytam kihűlni.
Cseresznye natúranA cseresznyét megmostam (többször meleg vízben) és kimagoztam.
Egy lábasban odaraktam a tűzre és hagytam, hogy levet eresszen.
Ez igen gyorsan megvolt, hisz a mostani cseresznyék igen magas víztartalommal bírnak (eső!).
A forró gyümölcsöt egy kicsi tiszta üvegbe (kevés gyümölcs, kicsi üveg) raktam, lenyomkodtam,
annyi lével, hogy ellepte a gyümölcsöt.
Tiszta, jól záró kupakkal lezártam és fejre állítottam, így hagytam kihűlni.
MegjegyzésAmikor kevéske gyümölcs marad, vagy eleve kevéske terem, már nem fogy el nyersen,
akkor szoktam így eltenni.Később jól jön. Ezek lesznek a legkülönlegesebb desszertek. Akik nem olvasták még a tavaly eltett finomságaim (a "kamrapolc" címke alatt megtalálhatók),
nem tudhatják, hogy nem használok tartósítószert.
A dzsemek, lekvárok, szörpök, öntetek, gyümölcslevek, befőttek....., tartósítószer nélkül,
kevés cukorral vagy anélkül készülnek nálam (de a paradicsom és lecsó is). Tökéletesen elállnak, felbontás után általában elfogyasztjuk, de hűtőben tovább bírják(a nem felbontottat a kamrában tárolom). A lényeg, hogy tisztára mosott egészséges gyümölcsöt tegyünk el, tiszta üvegbe
és jól záródó, tiszta kupakkal zárjuk le. Légmentesen.
A hőkezelés nem maradhat el, ezt többféleképpen szoktam.
Vagy az üvegbe pakolás előtt hőkezeljük (mint most), vagy utána.
Utána, vagy nedves, vagy száraz dunsztban.Minden bejegyzésnél, részletesen ismertetem.Szeretetrehangoltan a Facebookon, ahol mindig van napi aktuális.
A szerzőről
szeretetrehangoltan