Carne-Veg sorozat: Rebarbarás eperlekvár

  • 2013.05.16.
  • 4

Miss Veg (csak nekem tűnik úgy, hogy átvette szinte teljesen az uralmat?) ajánlata a rebarbara és az eper házasságából készült lekvár.A rebarbarát valószínűleg mintegy 4500-5000 éve ismerik. Első konkrét írásos nyoma i.e. 2700-ből való, s egy kínai gyógyfüves könyvben található. Gyógynövényként gyöktörzsét használták. Időszámításunk kezdetén már fontos kereskedelmi áru volt, ami így Európába is eljutott. Csak a XVIII. század óta, a répacukor elterjedése óta használatos a konyhában. Cukrozás nélkül ugyanis túl savanyú lett volna. Pürésített gyöktörzse a hennához hasonlóan hajszínezőként is beválik, a hajszálakat vörösre festi, de ugyanígy megfelel természetes kelmék, pamut vagy gyapjú festésére.Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalma határozza meg. 100 g rebarbara mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz. A belőle készített ételek mégsem mondhatók soványnak, mivel viszonylag sok cukorral készülnek. Hasznos növényi rostokat, tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamon
és niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne.A növény minden részében találhatók antrakinon-származékok és oxálsav, de főként gyöktörzsében és leveleiben. A kerti rebarbara gyöktörzsében öt százaléknyi antrakinon mutatható ki.
Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele, de vigyázat; nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat.(forrás: hazipatika.com)Két csomag rebarbara szárat (42 dkg volt) vásároltam a piacon (300 Ft/csomag), mely megtisztítva 30 dkg lett.
A feldarabolt rebarbara szárakat kevés víz - kb 1 dl - hozzáadásával főzni kezdtem. Viszonylag hamar megpuhult és szépen kezdett szétesni.Hozzáadtam egy fél citrom levét - nem mintha nem lett volna eddig is olyan savanyú, hogy összehúzta a ... mindent - és 5 csapott evőkanál cukrot.
Harmadoltan, negyedeltem egy maréknyi epret, beleszórtam egy harmad mokkáskanál pektin, azt is hozzáadtam.Addig főztem, amíg teljesen egynemű lett. Üvegbe zártam - tótágas -dunszt."Sajnos" kimaradt néhány kanálnyi, ezt reggelire gyorsan meg is kellett egy kis vajas kenyérrel kóstolni.Enyhén savanykás, de nagyon finom lekvár lett, mellyel a "Befőzünk" Facebookos csoport második évadjának, első befőzésére nevezek.