Az én polpettém

  • 2022.04.27.
  • 0


Apró húsgombócokat formázni, majd ezeket egyenként kisütni nem állítom, hogy vállalhatatlanul nagy feladat, de azért jócskán van ennél egyszerűbb konyhai művelet. Éppen ezért nekem mindig a gondoskodás és a kedvesség egyik formáját jelenti, hiszen a polpette a gyerekek kedvence - bár a felnőttek
is mindig hálásak érte. Örömet szerezni pedig az egyik legjobb dolog a főzésben.A fasírtot olaszul polpettának hívják, amikor pedig a húsgombócok paradicsommártásban fürdenek, akkor polpette con salsa di pomodoro a neve.
Csak a pontosság kedvéért.Recept:a húsgolyókhoz:250 g darált marhahús100 g darált sertéshús300 g kenyérbél, zsömle, vagy panko-morzsa70 g reszelt parmezán sajt30 g reszelt pecorino sajt1 gerezd fokhagyma1 tojás20 g fenyőmag1 teáskanál sófrissen őrölt bors1 teáskanálnyi friss kakukkfű levéla mártáshoz:800 ml passzírozott paradicsom (passata)3 evőkanál olívaolaj1 fej hagyma1,5 teáskanál sófrissen őrölt bors2 teáskanál barna nádcukor1 evőkanál kapribogyóbazsalikomlevél500 g spagetti a tálaláshozElőször annyi tejben, vagy vízben, amennyi ellepi, beáztatjuk a kenyérfélét. Többször át is nyomkodjuk azalatt a fél óra alatt, amíg megszívja magát a folyadékkal.A darált húsokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az áztatott kenyérfélét, az apróra vágott fokhagymát, a reszelt sajtokat, a durvára vágott fenyőmagot, a sót, a fűszereket és a tojást. Kézzel jól átgyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük.Közben elkészítjük a paradicsommártást. A hagymát szeletekre vágjuk, olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kapribogyót, majd a passzírozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, bazsalikom leveleket tépkedünk bele és ha szükséges, kevés cukorral ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát.A húsos masszából diónyi gombócokat formázunk,
serpenyőben (nem sok) olajon minden oldalán hirtelen kisütjük. Konyhai papírtörlőre szedjükA
kisült gombócokat a mártásba tesszük, még 5-8 percig főzzük.A spagettit sós vízben roppanósra főzzük. Főzőlevéből körül-belül fél decit a mártáshoz adunk. A lecsöpögtetett spagettit tálalótálba tesszük, elhelyezzük rajta a húsgombócos mártást, friss bazsalikomlevelekkel díszítjük. Olívaolajjal bőven meglocsoljuk. (Ez sose árt.)Reszelt parmezánnal megszórva, forrón fogyasztjuk.

Címkék

Olasz Hús