Az áprilisi nyár köszöntése: házi hambi és szilvás pite a piacról
- 2012.04.28.
- 0
Tudom, hogy iszonyú rég jelentkeztem. Ennek részben az oka, hogy az elmúlt hónapokban eléggé lekötött az új munkahelyre való beilleszkedés, az új kihívások, mellette suli meg ezer más dolog. De persze a gasztronómia minden szinten továbbra is napi része az életünknek. Nagyon élvezem, hogy eljött a tavasz és a piacon szinte hetente újabb dolgok kerülnek elő: lassan túl vagyunk a medvehagyma szezonon - ez nálunk pesztót, pesztót és pesztót jelentett, nem bírjuk megunni:) Közben megtanultam padlizsánkrémet csinálni, úgyhogy hozok majd receptet is (házi majonézzel).Kovászos uborka érlelő meleg van :) de az még azért várat magára, hogy el is készítsem. Helyette viszont eljött a szabadban reggelizésnek, ebédelésnek és vacsorázásnak az ideje. Nálunk ez az erkélyt jelenti konkrétan :). Ma a nyárias idő tiszteletére házi hambit csináltunk. Nagy titka nem volt a dolognak: háromszor ledarált marha felsálat tudtam venni a piacon, aminek az volt a nagy előnye, hogy mindenféle extra
hozzáadott dolog nélkül remekül egyben maradt a húspogácsa. Csak só és bors került bele. Plusz dolog volt, ami sokat dobott rajta, hogy átfogtam a pogácsákat egy-egy csík baconnel és így sütöttem meg. Ami még saját volt az egy ad-hoc hambiszósz, tejföl alapban mustár, némi ketchup, apróra vágott vöröshagyma, só, bors, paprika, cayenne bors és csípős szósz keveréke. A többi: sajt, paradicsom, hagyma, jégsaláta, bolti zsemle és sültkrumpli. Laktató volt nagyon. Ja és igen: a tavasz és a nyár legjobbja: mentás bodzaszörp (estére bodzás fröccs formájában;)Az egészet pedig a desszert koronázta meg: a Bosnyák téri piac fedett részén van ez a réteses-pogácsás bolt, ahol nem tudtunk ellenállni a szilvás pitének: mindösszesen 270 Ft-ért egy két személyes adag házi szilvás pitét kaptunk, ami némi habbal és kávéval nagyon-nagyon fincsi volt, több ilyen hely kéne! Biztos, hogy máskor is visszatérek oda: sajtos pogácsát is vettünk, ami szintén klasszikus házias volt és igazán finom. A fornetti és társai a kanyarban sincsenek hozzá képest... :)
A szerzőről
Manóka gasztroblogja