Almás lepény

  • 2013.05.06.
  • 3

Ezt a sütit mindenki ismeri. Én még kisgyermekként kötöttem vele barátságot, nagymamám révén szinte a mai napig el vagyunk látva egy-egy méretesebb adaggal. Ahogy Mama öregszik, úgy készít egyre kevesebb nyalánkságot, így valakinek át kellett vennie a szerepét. Nagyon úgy tűnik, hogy ez az emberke én lettem. Van még mit tanulnom ahhoz, hogy birokra kelhessek a „mama főztjével”, de most is, mint mindig, a folyamatos fejlődés a cél. Lássuk hát, hogyan készítettem el ezt az egyszerű, ám nagyszerű kis sütit, az almás lepényt!

Hozzávalók:
-75 dkg liszt
-50 dkg margarin
-25 dkg porcukor
-2 db tojássárgája
-2 csomag vaníliás cukor
-1,5 kg alma
-Egy csipet só, citromhéj, darált dió
Egy tálba mérjük ki a lisztet, majd tegyük bele a margarint-amit a tésztakészítés előtt 1-2 órával vegyünk ki a hűtőből, így könnyebb lesz vele dolgozni-, és a két tenyerünk közé véve morzsoljuk össze őket. Ha ezzel megvagyunk, öntsük hozzá a porcukrot, a tojások sárgáját, a csipet sót, a vaníliás cukrot, végül, de nem utolsó sorban pedig egy kis reszelt citromhéjat. Amikor minden alapanyag a helyére került, gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe a tésztát. A cipóra formázott, alá és fölé lisztezett, letakart linzert 30 percre tegyük hűvös helyre pihenni.
Az almákat hámozzuk meg, és reszeljük le. Egy leheletnyi vajon pároljuk meg a tölteléket, ízesítsük őrölt fahéjjal, és cukorral.
Ha a tésztánk megpihent, osszuk ketté, és az egyik felét bőséges alálisztezéssel nyújtsuk ki fél centi vastag téglalapra. Nyújtófára tekerve tegyük bele a tepsibe, és villával szurkáljuk meg, hogy sülés közben ne púposodjon fel. Sütőbe téve félig süssük meg, ezután vegyük ki, és rövidke pihentetés után hintsük meg zsemlemorzsával, majd darált dióval. Erre fektessük a lepárolt almatölteléket, amit ismét megszórunk zsemlemorzsával, valamint darált dióval.
Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és tegyük rá a töltelékre. A tetejét ismét szurkáljuk meg villával, ecset segítségével pedig kenjük meg egy felvert tojással. Nincs már más dolgunk, mint 40-50 percre sütőbe tenni, és készre sütni. Ha elkészült a süteményünk, akkor vágjuk fel, és porcukorhintéssel azon melegében fogyaszthatjuk is!
Jó étvágyat kívánok hozzá!