Áfonyás-mákos sajttorta cukorbetegeknek.

  • 2023.05.06.
  • 8



Nagyon szeretem a sajttortát, és az áfonya is a kedvenceim közé tartozik.... a fagyasztóba pedig még éppen volt fagyasztott áfonya, így gondoltam sütök egy finom tortát. Természetesen a tortaalapja cukormentes Gullón keksszel készült, és a sajtkrémhez, és az áfonyához is eritritet használtam. A kekszes alapba és a sajtkrémbe is pörkölt mák került, melytől különösen finom lett a torta. Áfonya helyett ízlés szerint készíthetjük pl. eperrel, meggyel..... vagyis idénygyümölccsel.Kekszes alap hozzávalói 20 cm-es tortaformához:10 dkg Gullón cukormentes keksz1 ek pörkölt mák5 dkg vajszükség esetén egy kevés tejA mákot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki a serpenyőből és hűtsük ki.Ezután a kekszet és a mákot daráljuk le, majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat és keverjük össze. (ha túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá egy pici tejet)Egy kb. 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a szélét is befedje, majd egyenletesen lapogassuk bele a kekszet.
Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. (Én légkeverésnél 160 fokon sütöttem.)Ezután vegyük ki a sütőből és hagyjuk egy kicsit hűlni mielőtt ráöntenénk a sajtkrémet. Közben készítsük el a sajtkrémet.Hozzávalók a sajtkrémhez:25 dkg mascarpone2 db tojás (nagy)10 dkg eritrit (v. ízlés szerinti édesítő)1 tk vaníliaaroma1 ek pörkölt mák1/2 citrom reszelt héja1/2 citrom levecsipet sóA mákot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki a serpenyőből és hűtsük ki.Egy tálba tegyük bele a mascarponét, adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a citromhéjat és citromlevet, majd keverjük alaposan össze. (ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá)Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat és a pörkölt mákot, és szintén keverjük alaposan össze.Ezután egyenletesen öntsük rá az elősütött keksz tetejére, majd tegyük vissza a meleg sütőbe, és a hőfokot kicsit megemelve süssük 40-45 perc alatt készre. (tűpróbáig süssük) Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.Amikor a torta megsült vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki, majd tegyük be a hűtőbe hogy teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek. (amikor kivesszük a sütőből még elég lágynak néz ki, de mire kihűl, szépen tudjuk majd szeletelni)Áfonyás réteg hozzávalói:20 dkg áfonya (lehet fagyasztott is)1 dl víz2 ek eritrit1/2 citrom reszelt héja1 kk őrölt fahéj1 kk vaníliaaroma1/2 ek étkezési keményítő + 0,5 dl vízEgy serpenyőbe tegyük bele az áfonyát, majd öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a citromhéjat, és az őrölt fahéjat, majd főzzük pár percig.A keményítőt keverjük simára a vízzel, majd öntsük hozzá az áfonyához, és kevergetve addig főzzük míg kissé besűrűsödik.
Ekkor vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra.Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd öntsük az áfonyát a tetejére, és tegyük vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen.Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd hagyjuk legalább egy fél órát szobahőmérsékleten, hogy ne legyen túl hideg, és úgy kínáljuk. A roppanós pörkölt mák különösen jól illik a citromos sajtkrémhez. Az áfonyát ízlés szerint pl. meggyre, eperre vagy éppen ízlés szerinti gyümölcsre cserélhetjük.