~ MAGOS HÚSVÉTI KALÁCS ~
- 2025.04.14.
- 7
»HOZZÁVALÓK«- 40 dkg liszt, 3 dkg porcukor, 1 kk só, 1 tk cukor- 2 dkg friss élesztő, 5 dkg olvasztott vaj- 2 tojássárgája, kb 2 dl langyos tejforgatáshoz :- 1 tojás - a kenéshez, mák szezámmag - a szóráshozA meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk
az élesztőt és hagyjuk felfutni.A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és elkezdjük a géppel dagasztani, végül a vajat is hozzádolgozzuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.Ha a tészta megkelt 6 részre osztjuk, a tésztadarabokat kigömbölyítjük és letakarva 15 percig pihentetjük, ezután mindegyik gombócot kb
35 cm - es hosszúságúra sodorjuk.
Két szálat megmártunk
felvert tojásban és meghempergetjük szezámmagban, egy szálat pedig mákban és a képen látható módon a szálakat egymás mellé helyezzük, ezután az egyik végét összecsípjük és 3 - as fonással megfonjuk. A végeket a tészta alá illesztjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Az
üresen maradt tésztacsíkot tojással lekenegetjük és kb 30 - 40 percig még
kelesztjük.Ezalatt a sütőt 180 °C - ra előmelegítjük és a kalácsot kb 25 perc alatt megsütjük.
A szerzőről
Juditka konyhája