~ EPRES - RÓZSAVIZES PISKÓTATEKERCS ~

  • 2023.05.06.
  • 7


»HOZZÁVALÓK«Piskóta :- 5 tojás, 12 dkg porcukor, 50 ml tej- csipet só, 1 / 2 kk sütőpor, 9 dkg liszt- 3 - 4 ek rózsavíz - a locsoláshoztöltelék :- kb 25 - 30 dkg eper ( nálam
mélyhűtött ) vagy kész eperlekvár
- pár csepp citromlé, kb 4 ek cukor, 1 ek
rózsavíz - 1 / 4 tasak 3 : 1 - ben Dzsemfixdíszítés :
- porcukor, kandírozott rózsasziromAz epret egy lábasba tesszük és addig melegítjük amíg a szemek kiolvadnak, ezután egy botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a citromlét, a cukrot és kb 10 percig főzzük. Ezután hozzászórjuk a dzsemfix - et és nagy lángon, állandó kevergetés mellett még 3 - 4 percig forraljuk, végül hozzákeverjük a rózsavizet.* Ha lekvárt használunk, akkor keverjük hozzá a rózsavizet.
A piskótához a sütőt 180 °C - ra melegítjük, egy nagy gáztepsibe sütőpapírt fektetünk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 5 dkg cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a tejet és a sütőporos lisztet.
A tojásfehérjét a sóval habosra verjük, majd két részletben hozzáadagoljuk a cukrot és tovább keverve
kemény habbá verjük, ezután kevés habbal lazítjuk a tojássárgás masszát és laza mozdulatokkal összeforgatjuk a többi tojáshabbal,A masszát a tepsibe simítjuk és kb 18 - 20 perc alatt megsütjük. ( a sütőt ne nyissuk ki a sütés alatt ! ) Ha a piskóta megsült késsel fellazítjuk a széleket és egy tiszta konyhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt és a konyharuhával együtt feltekerjük.A kihűlt piskótát kitekerjük, meglocsoljuk rózsavízzel, elkenjük rajta a lekvárt és visszatekerjük. Sütőpapírba csomagoljuk és 2 - 3 órán át hűtőbe tesszük.