Zöld burgonyagombóc tejszínes, tojásos mártással

  • 2020.12.07.
  • 6

A gombóchoz többféle szezonális levélzöldség is felhasználható. A legegyszerűbb és legjobban elérhető a vadon növő csalán vagy a kerti spenót, de még finomabb, ha vegyesen több fajt is használunk Télen
mehet bele tehát
csípős csalán, kevés
podagrafű, kevés
közönséges borbálafű,,
csabaíre vérfű,

zamatos turbolya
és
tyúkhúr és persze spenót.
Tavasszal
salátaboglárka
és a
medvehagyma
is. A csalánt előzetesen ajánlott blansírozni, jobb íze és üdébb színe lesz az ételekben.

Elkészítés: 30 dkg főtt burgonyát, 1 tojással, 10 dkg rizsliszttel, 5 dkg, reszelt füstölt sajttal, 10 dkg apróra vágott, megpárolt levélzöldséggel, pici sóval összegyúrjuk, gombócokká formáljuk. A gombócokat forró vízben kifőzzük. A mártáshoz pici olajon 1 gerezd fokhagymát pirítunk, tejszínnel felfőzzük, sóval, borssal, szerecsendióval vagy kaporral fűszerezzük, keményítővel behabarjuk, majd főtt tojásokat kockázunk bele és a gombócokkal tálaljuk.