Vörösboros szilvalekvár
- 2013.09.25.
- 6
Amikor
ezt
a békebeli szilvalekvárt főztem,akkor készült még mellette vörösboros és csokoládés is.Hasonlóan készültek,csak nem tepsiben sütőben ,hanem vastag talpú- falú fazékban
felül a gázon.A csokis a srácok kedvence lett,a vörösboros mindenkié :) Tényleg mennyei lett!
Hozzávalók:-2 kg szilva (magozva)-5 ek vörösborecet(bármilyen jó)-1 dl finom vörösbor-amennyiben nem elég édes a szilva kevés cukor(én nem tettem bele)A szilvát kimagoztam .A fazék alját
és oldalát kiöblítettem az ecettel.A maradékot bennehagytam.Beleborítottam a szilvát és a bort majd lassú tűzön 5-6 órát hagytam főni.Először levet ereszt,majd szép lassan elfővi .Nem kevertem,csak óvatosan belenyomkodtam a felső szilvaszemeket a lébe,hogy ne száradjanak ki.Azért nem kevertem,mert így nem sértem a "bevonatot" amit az ecettel képeztem és így nem ragad le
a lekvár.Tuti!!Amennyiben valaki cukrot tesz bele azt a legvégén tegye.Forrón üvegekbe töltöttem és szárazdunsztban
hagytam kihűlni.
A csokoládés ugyanígy készül bor nélkül.A csokoládét akkor kevertem bele amikor a lekvár kész lett és lehúztam a tűzről.Gyorsan elolvad és már mehet is az üvegbe.A csokisat főleg kelt tésztába(kiflibe,kalácsba)szánom tölteléknek,de persze kalácsra kenve is finom :)
A szerzőről
Napfény és Fűszer