Vegán gofri (tej- és tojásmentes)
- 2018.04.19.
- 5
Vegán / “mindenmentes†/ egészséges gofri recept következik, mert attól, hogy Levi nem ehet tejet és tojást még nem kell minden finomságról lemondani :-) Nekem nyilván amúgy sem, de neki sem :-) Csak ki kellett kÃsérletezni egy új receptet.Ãltalában jó nagy adagot sütök, és a maradékot kettesével befagyasztom. A fagyott gofrikat bedobom a pirÃtóba, és mintha csak pirÃtóst sütnék, kiolvasztom Å‘ket. Ez egyébként a hideg gofrik átmelegÃtésére és újra ropogósra varázsolására is remek módszer, csak a megfelelÅ‘ fokozat beállÃtásra kell figyelni. Nyilván a fagyott gofrinak magasabb fokozat kell, mint a csak átmelegÃtésre váró szobahÅ‘mérsékletűnek. A megfelelÅ‘ fokozat pirÃtófüggÅ‘, némelyiken van is direkt kiolvasztó program.A recept nyilván működik finomliszttel is, akkor kevesebb folyadékra van szükség, és nyÃrfacukor helyett répa- vagy nádcukrot vagy akár folyékony édesÃtÅ‘szert is lehet használni.Hozzávalók3 csésze teljeskiÅ‘rlésű liszt5 evÅ‘kanál chia mag3 evÅ‘kanál nyÃrfacukor3 teáskanál szódabikarbóna3 csésze szójajoghurt3 teáskanál vanÃlia kivonat90 g / 1 dl olaj + kevés a sütéshez1 csésze szójatej1 csésze = 2,4 dlA lisztet, a chia magot, a nyÃrfacukrot és a szódabikarbónát egy tálba teszem és alaposan összekeverem.Hozzáadom a többi hozzávalót és addig keverem, amÃg éppen csak elkeveredik és 20 percig pihentetem a masszát, hogy a chia mag megszÃvja magát.Ha szükséges, még egy kis szójatejet keverek a tésztába.ElÅ‘melegÃtem a gofrisütÅ‘t, és a használati utasÃtásnak megfelelÅ‘en (idÅ‘, tésztamennyiség, olajozás…) megsütöm. A kész gofrikat rácsra teszem hűlni, hogy ne puhÃtsa meg Å‘ket a saját gÅ‘zük. Ha szükséges, langyos sütÅ‘ben, rácson, vagy a pirÃtóban átmelegÃtem Å‘ket.