Szilvás joghurtos pite - clafoutis
- 2014.08.24.
- 5
Szilvás joghurtos piteA tejespite mintájára készül ez a pite, csak natúr joghurttal. Másnéven
clafoutis, egy francia eredetű nyári pite, ami eredetileg magozatlan feketecseresznyével van kirakva,Nálunk még mindig a szilva a "főszereplő" gyümölcs, ezért ezzel készült.Hozzávalók:150 g liszt
1 tk. sütőpor
100 g nádcukor
2 dl natúr joghurt
120 g puha vaj
1 kezeletlen citrom héja
1 tojás
kb. 200 g magozott meggy/szeder/málna/stb - szilvaA nádcukorral kikevertem a tojást habosra, majd tovább kevertem a szobahőmérsékletű lágy vajjal, majd a joghurttal.
A lisztbe szárazon belekevertema sütőport meg a lereszelt citromhéjat és beleszitáltam a tojásos masszába, amit egy 26 cm átmérőjű szilikon formába öntöttem.(Ha nem szilikonos a sütőforma, akkor ki kell vajazni, lisztezni.) A félbevágott magozott szilvákat a tetejére raktam héjukkal felfelé. Nem mértem a gyümölcsöt, de több volt, mint 20 deka.Javasolt sütés 175 fokon 30.35 perc, de az én sütőmben 200 fokon alsó-felső lángon 45 perc alatt sült meg. Akkor jó, ha a külseje szép aranybarnára sül. Én az utolsó 5 percben meghintettem a tetejét barnacukorral, ami rákaramellizálódott.A receptet
Itt
találtam, köszönöm Ötvös Zsuzsinak!
A szerzőről
Tortafüggő Marisz