Százszorszép (Bellis perennis) a konyhában

  • 2018.05.01.
  • 1

A
százszorszép
igen gyakori, jól felismerhető, apró, de bőven gyűjthető salátanövény, virága pedig ehető salátadísz. Mindenféle gyepben megtalálhatjuk. Kellemes ízű, nem, vagy csak kissé kesernyés, finom, vadzöldség.Gyűjthető, ehető növényi részek: tőlevélrózsa virágzás előtt, bimbók, virágokGyűjtés:szinte egész évben Felhasználás:Nyersen és főzve is ehető. Tavaszi, virág nélküli tőrózsái egyben kiszedve madársalátához hasonló salátaként ehetők magukban vagy más zöldséggel keverve. Virágai tehetők salátába, szendvicsre ehető dísznek. Érdekesség a bimbóiból kapri szerűen készíthető, sós savanyúság, a hamiskapri is. Táplálkozási érték, hatások: Levelei és virágai is nyálkaanyagokat, keserűanyagokat tartalmaznak. Emésztésserkentő, köhögéscsillapító és enyhe hashajtó hatásuk is ismert.