Sütőtökös granola
- 2018.10.04.
- 9
Itt az Å‘sz és vele a sütÅ‘tök-szezon (ahogy angol nyelvterületen mondják, pumpkin-spice everything :-)), ami nálunk idén különösen sok sütÅ‘tököt jelent, mert úgy tűnik, Ãdinak Ãzlik. És noha azt hiszem (nincs összehasonlÃtási alapom), jó étvágya van, még Å‘ sem eszik meg pár nap alatt egy tököt egyedül, úgyhogy nekünk is kikerül ebbe-abba egy kicsi.Most éppen sült tökös-fűszeres granolába jutott egy fél csésze simára turmixolt sült tök.Hozzávalók3 csésze zabpehely1/3 csésze barna nádcukor1 teáskanál Å‘rölt fahéj1/2 teáskanál Å‘rölt gyömbér1/4 teáskanál Å‘rölt szerecsendió1/2 csésze sütÅ‘tökpüré1/4 csésze olaj (semleges Ãzű, pl. napraforgó)1/4 csésze juharszirup1 teáskanál vanÃlia kivonat1-1,5 csésze aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola)A sütÅ‘t elÅ‘melegÃtem 160 fokra és egy tepsit kibélelek sütÅ‘papÃrral.Egy tálban összekeverem a zabot a cukorral és a fűszerekkel. Egy kancsóban összekeverem a sült tököt az olajjal, a juharsziruppal és a vanÃlia-kivonattal. A tökös keveréket a zabhoz öntöm és összekeverem. Akkor jó, ha már nincsenek száraz zabszemek.A zabot a tepsibe öntöm, elegyengetem és 25-30 percig sütöm. 15 perc után átkeverem és a sütési idÅ‘ vége felé nagyon figyelem, hogy csak piruljon, de ne égjen meg. Akkor jó, ha kicsit megpirult, ropogóssá akkor fog válni, miután teljesen kihűlt.A sütÅ‘bÅ‘l kivéve a tepsiben hagyom kihűlni és végül belekeverem az aszalt gyümölcsöt. Jól záró dobozban egy hétig áll el.