Sütőtökkrémleves

  • 2022.01.03.
  • 3

Nyilván mindenkinek a saját receptje garantálja a legfinomabb eredményt, de azért magamban időnként kuncogni szoktam azon, amikor feltalálja valaki azt a bizonyos spanyolviaszt... Szóval szerény véleményem szerint ez inkább úgy néz ki, hogy egyszer vagy látta, vagy olvasta valahol, aztán megcsinálta újra és valami máshogyan sikerült, más került, vagy nem került bele és attól esetleg jobb lett. Ez pedig már elég ahhoz, hogy feltalálók legyünk és azt mondhassuk, hogy a legfinomabb... A főzés kísérletezés, lehet mindig máshogyan csinálni, úgyis az eredmény számít. Elfogyott, vagy nem. Szóval ez nem a legfinomabb sütőtökkrémleves, ez csak egy leves tökből, ahogy én készítettem. Most éppen így.Hozzávalók (6-8 személyre):egy kanadai sütőtök fele (ami alapból sem volt túlzottan nagy)egy fej vöröshagyma1 friss narancs leveolívaolajvaj1 púpozott evőkanál mascarpone2 dl zsíros tejszínkülönféle magok (tökmag, napraforgó, len, ízlésünk szerint)só, bors, római kömény, szárított gyömbértökmagolajzöldség alaplé, vagy vízElkészítése:egy evőkanál olívaolajon és egy diónyi vajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát (ha van salotta, az még jobb).
A töknek lehántjuk a héját, és felkockázzuk a húsát (én nem a magházas feléből készítettem, de nyilván a magházas rész is jó mag nélkül, illetve, ha valaki nagyon szereti ezt az ételt, akkor az egész tök is mehet, de akkor jó sok leves lesz a végén...). Pár percig forgatjuk a tököt, míg pici színt kap, majd felöntjük annyi alaplével (vagy vízzel), amennyi éppen ellepi és puhára főzzük. Sózzuk, ízesítjük frissen tekert borssal, őrölt római köménnyel és friss reszelt, vagy szárított gyömbérrel, belefacsarjuk egy narancs levét. Ha a tök puha, akkor egy púpozott evőkanál mascarpone és 2 dl tejszín keverékéhez szedünk a forró léből, elkeverjük és visszaöntjük a levesbe, majd alaposan leturmixoljuk.Ha a turmixolás sikerült, nem szükséges szitán átküldeni. A sűrűségét beállítjuk ízlésünk szerint még alaplé, vagy víz hozzáadásával, illetve kóstoljuk és korrigáljuk az ízét. A kimert levesre pirított magok kerülnek és meglocsoljuk tökmagolajjal.Fél óra az egész, könnyű, finom, melengető leves. Lehet, hogy még egészséges is...