Saslik vele sült körettel

  • 2016.06.26.
  • 4

Sokkoló leszek: rövidülnek a nappalok; közeleg a tél.
Ezt az ételt télen/ősszel is elkészíthetjük - felidézve a nyár ízeit, illatait.Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, egyszerre és együtt készül el a köret és a hús.Sütőpapírral kibéleltem egy nagyobb, peremes tepsit. A sütőpapírt vékonyan beolajoztam, majd rászórtam 1 kg megmosott, felkockázott újburgonyát.Erre fél kg megmosott, megtisztított zsenge zöldbab került, melynek a tetejét szintén vékonyan meglocsoltam olívaolajjal.A saslikhoz még reggel bepácoltam egy felszeletelt sertés szűzpecsenyét és a hűtőben pihentettem estig.Felszeleteltem vöröshagymát, füstölt szalonnát és enyhén csípős kolbászt; a bambusznyársakat vízbe áztattam.A hozzávalókat felhúztam a nyársakra: hús-szalonna-hagyma-kolbász ... ; majd mind a hat nyársat a zöldbabokra fektettem. 4 nagyobb csipet sót szórtam rájuk.Előmelegített sütőbe toltam és villámgyorsan a hűs teraszra mentem.Amint a nyársak egyik oldala megsült, fordítottam egyet rajtuk.A köret is szépen megpuhult, megsült, mikorra a saslik elkészült.Tálaláshoz a köretet tálba szedtem és egy kicsit még megsóztam.A saslikokat egymásra halmoztam és indulhatott is a falatozás.A köretet kicsit túlméreteztem, de a holnapi vagdalthoz is tökéletes lesz.Jó étvágyat!