Rakott tengeri hal

  • 2014.10.20.
  • 0

 Nincs is jobb, mint egy dolgos nap reggelén hamar összedobni az ebédre- (vacsorára) valót és aztán napközben maximum egyszer gondolni rá...

Ez a rakott hal könnyen összeállítható és nem a már sokszor unalmas rizzsel készül, hanem krumplipürével. (Kiváló lehetőség hétfőn a vasárnapi ebédből mindig kimaradó krumplipüré újrahasznosítására.) 
Jó minőségű fagyasztott tengeri hal szükséges hozzá, jelen esetben alaszkai tőkehalfilé. 4 - 5 nagyjából kiolvasztott halszeletet kevés lisztbe forgatva olajon elősütöttem, a sütés közben sóztam és citromos halfűszerrel megszórtam.

 Egy jénai tál aljába vajdarabkákat vágtam, erre kerültek az elősütött halfilék. Megszórtam egy kis szárított ázsiai citromfűvel, amit nagyon szeretek a halhoz. A következő rétegtől kezdve már semmi az egész: fagyasztott távol-keleti zöldségkeveréket öntöttem a halra...

 ...erre pedig a krumplipüré került. A tetejére jó bőven parmezánsajtot kell frissen reszelni, ha igazán finom eredményt akarunk elérni. Most éppen pecorino romano volt otthon, ami nagyon hasonló ízű (bár egy olasz ezzel természetesen nem értene egyet).

Sütés előtt apró vajdarabkákat is morzsoltam a tál tetejére, majd alufóliával lefedtem - szigorúan a tükrös felével az étel felé - és betettem a sütőbe. Az időzítőgomb az egyik legjobb barátom: délután fél hatra kell készen lennie az ételnek.
Kb. 40 percet kell sülnie, aztán a fólia levétele után még kb. 15 percig átpirítani. (Az időzítő hideg sütővel indít, tehát ráhagyással kell a sütési időt beállítani. Ha előmelegített sütővel számolunk, természetesen kevesebb sütési idő is elegendő.)
Finom illatok lengik körül ezt az egytálételt: könnyű és egészséges.