Nutellás kalács

  • 2013.12.23.
  • 0

Mostanában mindig ezt a kalácsot sütöm. Na persze nem mindig nutellával, legtöbbször inkább vaníliásan, vagy kakaósan. Sőt, még a tejnélküli változatot is kikísérleteztem tökéletesre, vaj helyett Liga margarinnal, tej helyett zabtejjel (elég bele 3 dl) a legfinomabb. De most úgy tűnik, búcsút intettünk a tejmentes korszaknak (lekopogom, remélem így is marad...), a kisember immár hivatalosan is mindent ehet, így én is belecsaptam a lecsóba, akarom mondani a kalács-gyártásba, fullextrásan teavajjal és teljes tejjel. ;)Akinek van kenyérsütő gépe, az előnyben.Hozzávalók:2,5 dkg élesztő3,5 dl tej2,5 evőkanál cukor30 dkg finomliszt30 dkg süteményliszt (Nagyi)1 teáskanál só1 tojás5 dkg vajNutella (kb. 3 nagy evőkanálnyi) és 1 felvert tojás lekenniHa van kenyérsütőnk: beleöntjük a gép aljába a tejet. Rá a kétféle lisztet, hogy teljesen elfedje a tejet. Öt mélyedést készítünk: négyet a sarkokba, egyet középre. Az egyik sarokba morzsoljuk az élesztőt, mellé a cukrot. Szemközt mehet a só és a viszonylag puha, felkockázott vaj. A középső lyukba beleütjük a tojást.
Elindítunk egy dagasztó programot (dough), amit kb. másfél óra múlva kikapcsolunk (azaz nem várjuk meg a program végét).
Ha nincs kenyérsütőnk: egy deci langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk rá egy teáskanálnyi cukrot, és megvárjuk, míg felfut. Közben a száraz hozzávalókat (lisztek, só, cukor) alaposan összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a puha vajat és a tojást, és elkezdjük kézimixer dagasztókarjával a langyos tejet folyamatosan adagolva összedolgozni. Végül a megkelt élesztőnket is hozzáborítjuk és alaposan eldolgozzuk. Meleg helyen konyharuhával letakarva kb. 50 percig kelesztjük (jó duplájára). A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és háromfelé szedjük. Egyesével kinyújtjuk a darabokat, és megkenjük nutellával (kb. egy jókora evőkanálnyi szükséges egy részre), majd feltekerjük, mint a beiglit. Ha megvagyunk mind a hárommal, egy sütőpapíron fonást készítünk, az elejét-végét jól összecsípve. Egy kalácssütő tálba (vagy jénaiba, mint én) tesszük, és újabb fél órát kelesztjük meleg helyen. Egy felvert tojással lekenjük, és mehet a 170 fokra előmelegített sütőbe. 50 percig sütjük. Ha kihűlt, csak akkor szeleteljük fel.