Medvehagyma pesztós metélt

  • 2021.03.30.
  • 8

Imádom a medvehagymát, így tavasszal, amint lehet szedni én már megyek is, több csokorral begyűjteni. Ami mindig készül belőle az a medvehagymás pogácsa, de szeretem egyszerűen felcsíkozva a vajas kenyérre halmozni és ezt enni vacsorára. Idén egy halom medvehagyma került haza több forrásból, amiből fagyasztottam is le, hiszen a pogácsába úgy is kiválóan alkalmas lesz akár nyáron is, készítettem belőle levest és ezt a pesztót, amit egyszerűen a kifőtt tésztával összeforgatva egy szuper gyors, nem mellesleg a böjtbe tökéletesen beilleszthető ebédet kapunk.
Mivel ebből az adagból két üveg pesztó készült, az egyikkel a héten még hozok egy receptet, de most jöjjön egyszerűen csak maga ez a krémes zöld csoda, amiből villám ebédet varázsolhatunk percek alatt, a hozzávalók közül pedig szinte mindent be tudtok szerezni a Gerecse Szatyorból.Hozzávalók:10 dkg medvehagyma2 gerezd fokhagyma6 dkg reszelt parmezán1 tk. só3 dkg dió3 dkg mogyoró1 dl olívaolaj20 dkg szélesmetélt Elkészítési idő: 15 percEhhez a tészta mennyiséghez csak egy üveg pesztót használjunk fel.
A tésztát a csomagoláson jelzettek alapján kifőzöm.
A medvehagyma leveleket alaposan megmosom, majd papírtörlőn leszárítom és egy késes aprítóba teszem. Hozzáadom az áttört fokhagymát, a reszelt parmezánt, valamint a sót. Egy száraz serpenyőben lepirítom a mogyorót és a diót, amit ezután szintén az aprítóba dobok. Felöntöm az egészet olívaolajjal, majd pár perc alatt krémesre darálom a pesztót, amit 2 darab 2 dl-es üvegbe töltök és amennyiben nem használom fel belátható időn belül, akkor egy kevés olívaolajat öntök a tetejére és hűtőben tárolom. A leszűrt tésztát összeforgatom a pesztóval, ízlés szerint megszórom további parmezánnal és már kész is a villámebéd.