Medvehagyma és Feta avagy Ez meg majdnem
- 2021.03.30.
- 5
Sörözéshez, borozáshoz, üdÃtÅ‘zéshez, vizezéshez, locsoláshoz vagy csak úgyðŸ˜De fogyaszthatjuk főétkezés
után is,
és akkor akár desszertkén/sütiként is értelmezhetjük👆Na! Mi azt már jól tudjuk, hogy a legjobb süti a pogácsa, ez meg majdnem olyan, úgyhogy okésba vagyunk😊MEDVEHAGYMÃS-FETÃS CSIGÃKHozzávalók:-a tészta-45 dkg liszt12,5 dkg vaj + kenés1 tojás2 dl tej3 dkg élesztÅ‘2 ek. kristálycukorrómai köménysó-a töltelék-15 dkg Feta sajt (v. krémfehér)1 p. tejföl 20% (175g)1 cs. medvehagyma 20-25 szál (ill. a fanatizmusunkra bÃzva)római köményborsszükség szerint sóAz élesztÅ‘t cukros, kézmeleg tejben felfuttatjuk.A vajat szép egyállgúra morzsoljuk a liszttel, megsózzuk, egy kis Å‘rölt római köménnyel ÃzesÃtjük.A vajas lisztbe mélyedést készÃtünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztÅ‘t és laza mozdulatokkal, (vagy a kézi dagasztóval) alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.(Ugyi, már többször Ãrtam, hogy a finom kelt tészták, gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük finoman, ha kell többször is, pl. ezért is ajánlatos a dagasztó.)Az Ãgy kapott laza tésztát, langyos helyen duplájára kelesztjük.A medvehagymát felaprÃtjuk.Egy tálkában a Feta sajtot egy villa segÃtségével szétnyomkodjuk, hozzáadjuk az aprÃtott medvehagymát, egy mokkáskanálnyi római köményt és a tejfölt aztán alaposan összekeverjük.A megkelt tésztánkat kb.55x35 téglalappá nyújtjuk, ha jól dolgoztunk és jól megkelesztettük a tésztát, majdhogynem simán a kezünkkel/tenyerünkkel is eltudjuk „nyújtaniâ€.Egy kanál segÃtségével elkenjük a Fetás-medvehagymás tölteléket a tésztán, de az egyik, hosszabb szélén kihagyunk 2-3 centit amit vizezett ujjainkkal megtapicskoljuk a jobb tapadás érdekében és ügyesen feltekerjük, majd egy éles késsel 16 egyforma darabra vágjuk.Tepsit kibélelünk sütÅ‘papÃrral és rápakoljuk a csigáinkat, aztán langyos helyen újabb 20-25 percig pihentetjük/kelesztjük.ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, 190-200 fokon 25 perc alatt szépen megsütjük(A sütÅ‘jét mindenki maga ismeri, tehát sütés közben figyeljük, ezt a finomságot.)Amikor kivettük a sütÅ‘bÅ‘l olvasztott vajjal vagy olÃvaolajjal megkenegetjük a tetejüket.
A szerzőről
Őrülten jó ételek