Málna

  • 2014.05.06.
  • 5

...avagy, a boldogasszony csipkéje.A málna egészségügyi előnyei: 1. A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket.2. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat.3. A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban.4. Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható.5. Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1, -és B2-vitamint is tartalmaz.6. Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban és növényi rostokban.7. Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert.8. Az ásványi anyagok közül a kalcium-, kálium-, megnézium- és vastartalma kiemelkedő,
mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10%-át fedezi.Jól teszed, ha frissen és nyersen fogyasztod, ugyanis így érvényesül leginkább a benne lévő vitaminok jótékony hatása.9. Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát.10. Sőt, még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotintartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.11. Antocianin-tartalma révén mérsékli a magas vérnyomást;emellett szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket. 12. Megfázás esetén készíts málnaszörpöt, majd szobahőmérsékletű állapotban kortyolgasd el!13. Levelei értékes gyógynövény-alapanyagnak számítanak,a málnából készült tea pedig antibakteriális, ér, -és pórusösszehúzó hatású.14. Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hasznos málnából készült teát inni.15. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik.16. Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható.(forrás)A málna rendkívül sérülékeny gyümölcs,így oda kell figyelni a megfelelő tárolására.A legjobb, ha hűtőben tartod, itt 2-3 napig is eláll,napon és szobahőmérsékleten nagyon hamar megromlik.Kiválóan alkalmas mélyhűtésre,ízét, zamatát jól megőrzi.Csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg!A málnát sokféleképpen használhatod fel a konyhában.
Készíthetsz belőle szörpöt, lekvárt vagy teát.Feldobhatod vele a reggelidet, vagy a desszertedetpéldául úgy, ha natúr joghurtba, tejszínbevagy mézbe kevered.Sütemények készítésénél is nagy hasznát veheted.