Juhtúrós krumpliganca - SAD 18. forduló
- 2013.10.04.
- 5
Most elÅ‘ször veszek a részt a Süss, Alkoss, DÃszÃts! nevű játékban. Az ötlet Kiskukta fejébÅ‘l pattant ki, és azóta már sok-sok fordulót megért. Nem véletlenül, én is nyomon követtem eddig szinte mindet. Minden fordulóban új házigazdát köszönthetünk és más témában készülnek a finomságok. A 18. SAD fordulót ildi KOKKI rendezte meg, aminek jogát egy ötletes és szÃvet melengetÅ‘ témával nyerte el: "Falusi konyha, népi Ãzek...".
Nekem ez legalább olyan kedves, mint az elÅ‘zÅ‘ téma ("A gyermekkor Ãze"), hiszen városban nÅ‘ttem fel és a "falusi konyhát" Mamikám fÅ‘ztjén keresztül ismertem meg. Vagyis nekem ezek az ételek a gyermekkorom Ãzeit idézik fel. Nagyon sok étel eszembe jutott, de végül is erre a nagyon egyszerűre esett a választásom. Nem titkolt oka, hogy bár sok-sok ötletem volt, olyat szerettem volna készÃteni, amit a családom minden tagja szÃvesen megeszik. Ez rögtön le is szűkÃtette a kört :) Biztosan sokan ismeritek, de aki nem, annak szÃvesen ajánlom :)
Hozzávalók80 dkg krumpli (megpucolva)kb 100-120 g lisztsóvÃzkacsazsÃrvöröshagymatetejére túró vagy juhtúróElkészÃtéseMamikám szavait idézve :)"Pucolj meg néhány hagymát, vágd apróra és kacsazsÃrban pirÃtsd meg szép aranybarnára. Majd ezt kell a gancára szórni.A krumplit tedd fel egy fazékban - ne lábasban! - fÅ‘ni annyi vÃzben, hogy ellepje. Olyan félig legyen a fazék, kb 4 literes. Kicsi sót tegyél a vÃzbe. Amikor a krumpli jól megfÅ‘tt, akkor keverd hozzá a lisztet, de a vizet ne öntsd le róla. ElÅ‘ször csak kevés lisztet tegyél hozzá, mert kivenni már nem tudsz belÅ‘le. A fakanállal törd a krumplit és a lisztet. Húzdogasd magad felé a fakanalat a fazékban, a krumplit nyomogasd szét az oldalán. Az a jó, ha a liszt is teljesen elkeveredik benne. Látod majd, mikor jó.
Most a fakanállal szaggasd ki. Tegyél a fakanálra a krumpliból és egy késsel vegyél le belÅ‘le. A fakanál nyelénél lehúzod, akkor nem ragad a késre. ZsÃron kell megsütni. Jól megpirÃtod. Túróval szoktuk enni, de van aki keserűtúróval szereti és szórd meg a hagymával."A keserűtúró a juhtúró. Mi azzal szeretjük :) Meg persze egy kupica pálinka is elfér mellette. Csak hogy helyet csináljon odabent :)És ahogy Anyukám csinálja - nagy adag készÃtése esetén érdemes fontolóra venni :) - botmixerrel pürésÃti, mielÅ‘tt hozzákeveri a lisztet. Egyébként érdemes krumplipüré törÅ‘t használni, úgy sokkal könnyebb.Szeretettel várlak a Facebook oldalamon is :)