Hólabda torta - Milán 9. születésnapjára ❤
- 2018.12.16.
- 7
El sem tudom mondani, mennyire finom! Egy 18 cm átmérőjű tortát készítettem csak, amennyi elég egyszerre az ünnepi családi vacsora után, de már bánom, hogy nem készítettem nagyobb adaggal! Biztos ismeritek a Hólabda süteményt (ami egyébként 6 éve szerepel a blogomon is) - ezt készítettem el óriás változatban kis módosítással Milán születésnapjára, mivel neki ez az első számú kedvenc sütije. Bár én a Hólabda süti tetejére soha nem szoktam csokit tenni (Anyukám sem tett gyerekkoromban). A csokival bevont Hólabda számomra már a Kozák sapka süteményt jelenti. De most azért vontam be csokoládéval a tetejét, hogy ne legyen annyira 'sápadt' a torta. :)
A Hólabda sütiről egyébként az a legutóbbi emlékem, amikor Milán 5. születésnapjára készítettem az oviba (azzal kínálta meg az ovis pajtásait). 30 körül voltak egy csoportban + az óvó nénik és a dajka nénik, tehát kb. 40 db-ot kellett vinnie és ebből a sütiből (1 adagból) kb. 40 db készül, tehát ennyit tettem a dobozba is. Amikor mentem Milánért az oviba aznap, megkérdeztem tőle, hogy ízlett-e mindenkinek, amire azt felelte: "Ó, Anya, nagyon ízlett mindenkinek, de nekem annyira, hogy kértem belőle repetát az óvó nénitől kétszer is"! Majdnem elájultam! "Mennyit ettől belőle???" - kérdeztem tőle. Erre azt felelte, hogy: "Hármat!". Már a gondolatától is rosszul voltam: egyrészt, arra gondoltam, hogy bírt ennyit megenni és nehogy beteg legyen ettől a sok sütitől, másrészt soha nem szoktam a gyereknek ennyi édességet/süteményt adni egy nap, harmadrészt rögtön el kezdtem számolni, hogy akkor valamelyik dajka-, vagy óvó néninek biztos, hogy nem jutott süti. Mondtam is Milánnak, hogy nem szabad és nem is illik egyszerre ennyi süteményt enni - pláne abból nem, amit mi viszünk, hogy másokat megkínáljunk vele. Na, szóval Milán ennyire imádja ezt a süteményt, emiatt készítettem neki most Hólabda tortát a szülinapjára. :) ...és ha elképzeljük, hogy néz ki a Hólabda avagy Kozák sapka sütemény, akkor láthatjuk, hogy elég jól sikerült leutánozni torta formára. (A hólabda golyókat pluszban készítettem díszítésként.
Hozzávalók a tésztához:18 cm átmérőjű tortaformához4 tojás12 dkg kristálycukor10 dkg finomliszt2 dkg holland kakaópor3/4 csomag sütőpor ( 9 g )
A krémhez:3,5 dl tej2 csapott evőkanál finomliszt15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj13 dkg porcukor1 evőkanál rumaroma
A szerzőről
Gabriella kalandjai a konyhában