Hólabda
- 2015.11.30.
- 9
Hólabda
(gluténmentes és tejmentes)Két év diéta után újra ehetek tojással készült süteményeket, így elsőként hólabdát, az egyik kedvencemet készítettem.A kisfiam egyelőre még mindig tojásmentes diétán van, de bízom benne, hogy hamarosan ő is megkóstolhatja a tojásos piskótát.
Nagyon sok darált mandulám van a hűtőben, így az is került a tésztába, hát nem rontotta el, nagyon nagyon finom és puha lett így.
Alapként a férjem édesanyjától tanult diós piskóta tésztát vettem, csak lecseréltem a diót mandulára, a liszt pedig Il Pane di anna Dolci süteményliszt.Írom hogyan készítettem:
Hozzávalók egy kistepsi piskótához, ebből 16 db jön ki nekem:
7 tojás szétválasztva7 kanál cukor (vagy 15 dkg, nekem úgy
volt leírva hogy 15 dkg, de lemértem kanalanként és stimmel a 7 kanál :) )4 púpos evőkanál liszt - nálam Il Pane di Anna prep. Dolci (ez így volt leírva, hogy púpos evőkanál..lemértem a 4 púpos evőkanál 110 gramm lett)csipet só1 sütőpor (én felet tettem mert
a lisztben van szódabikarbóna)10 dkg darált mandula
A krémhez:
4 dl mandulás rizstej (Joya)3 ek cukor70 gramm porcukor100 gramm LIGA margarin100 gramm kókuszreszelékA tetejére csokimáz és a forgatáshoz kókuszreszelékCsokimáz: 6 kanál vizet felfőzni 6 kanál cukorral, majd 4 kanál kakaópor bele,elkeverem és egy tk kókuszzsírt teszek hozzá.
Elkészítés:
Először a krémet készítem el, a pudinghoz a tej kétharmadát felforralom, a pudingport a cukorral a maradék tejben kikeverem. Ha felforrt a tej, leveszem a lángot, beleöntöm a pudingot és felfőzöm a leírás szerint. Ha kész hozzáadom a 100 gramm kókuszreszeléket és simára keverem.
Hagyom hűlni.
A LIGAt és a porcukrot kikeverem.Mindkettőt a hűtőbe teszem.
A mandulát, a lisztet a csipet sót és a sütőport összekeverem. Kimérem a cukrot is és kis tálban félreteszem.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.A tojásokat megmosom, megtörlöm, felütöm, egyenként szétválasztom. Van hozzá egy kis egyszerű eszközöm, azzal szoktam, így garantált hogy nem hasítja fel a héj a sárgáját és abból nem kerül a fehérjébe.
A cukor egyharmadát a tojások sárgájához adom, a többit a tojásfehérjékhez.Kikavarom a cukrot a tojás sárgákkal, félreteszem.
A gépet beindítom és magas fokozaton 2-3 perc alatt felveri a tojáshabot.
Jó kemény legyen. Kikapcsolom és a cukros tojássárgáját belekavarom óvatosan és hozzáteszem a diós lisztes keveréket is, óvatosan forgatva a tojáshabba.
Mikor egynemű, a tepsibe öntöm és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 40 percet sütöm. 30 percig a sütőt ne nyitogassuk mert összeesik.
30 perc után tűpróbával érdemes ellenőrizni, megsült -e mert minden sütő más.