Fermentált paradicsom bomba

  • 2018.08.11.
  • 8

Ezelőtti bejegyzésemhez, vagyis a fermentált uborkához néhány szösszenet.A kovászos és a fermentált uborka között van különbség, ha nem is sok, de van.A kovászolás a kenyér segítségével viszonylag gyorsan beindul, (lásd. 3 nap alatt kész) ez terjedt el hazánkban. Sajnos nagyon kevesen kovászolnak, vagy mondhatjuk úgy is, hogy fermentálnak más fajta zöldséget, urambocsá' gyümölcsöt. Pedig fantasztikusan finom dolgok kerülhetnek ki a kezeink közül. Bár az általam alkalmazott fermentáció részben eltér a kovászolástól, hiszen nem használok sem kenyeret, sem más indítót. Pedig vannak jó számban segédanyagok, melyen nagy szerepet játszhatnak az erjedés beindításában.Az általam készített fermentált uborka kicsit lassabban, és hosszabb idő alatt készül el, ezáltal kellemesebb, lágyabb ízt eredményez.
Bár mind a kettő tejsavas erjedéssel zajlik, árnyalatnyi különbségek adódnak.A végeredmény viszont ami a lényeg, hogy bármelyik formában is készítjük, bárhogy is nevezzük a folyamatot nagyszerű a szervezet számára, és szinte nélkülözhetetlen egy jól működő bélflórának ez pedig nem más, mint a sokak által ha máshonnan nem is de a reklámokból jól ismert: Lactobacillus plantarum, amit szerintem nem lehet holmi bolti hasonmásokkal helyettesíteni.
Ezért, ha lehetőséged adódik arra, hogy valamilyen formában beiktasd az étrendedbe ne habozz,akár kovászolásnak hívod, akár fermentálásnak,tedd meg mielőbb.Ehhez egy recept, a most aktuális paradicsom dömping idejében.Fermentált paradicsom bombaEzt leginkább az apróbb koktélparadicsomból készítem. Abból is a félérett, vagy éppen érésnek induló, jó kemény szemeket választom. Az érettek nem jók, mert a fermentáció alatt képződő gázoktól szétpukkan, és nem szép látvány, valamint ízre sem kifogástalan.érett cseresznye, vagy koktél paradicsom1 pár szál friss petrezselyemzöld2 szár friss bazsalikom4 gerezd fokhagyma,vékonyabb szeletekre vágvaszemes borskoriandermagmustármagforrás víz, vagy szűrt víz ha nem tudjuk beszerezni akkor forraljunk fel vizet, azt hűtsük le, majd ezt használjuküvegenként 25-30 g tengeri só (nem jódozott), vagy más természetesen adalékmentes sóAlaposan kimosott üvegeket használok, öblítem, de nem csírátlanítom, de persze lehet teljesen sterilizálni. Részlet kérdés.Az üvegek aljára teszem a fűszereket, a borsból, mustármagból, és a koriandermagból is, üvegenként fél mokkáskanállal teszek.A zöld fűszereket is beleteszem az üvegbe, egy kicsit oldalsó irányba, mert ugye a szemünkkel eszünk legelőször.
Azután a paradicsomokat. Ha nagyobbak is vannak benne, azokat vastag szeletekre vágom, vagy teljesen külön készítem el. A fokhagyma szeleteket szépen elosztom az üvegekben.Ráteszem a sót, és felöntöm a vízzel. Lehetőleg jól lepje el a paradicsomot. Ha módunkban van tegyünk bele zöldségleszorítót, hogy a lé alatt tartsa a paradicsomokat.