Eton mess szederrel

  • 2017.09.18.
  • 9


Az Eton mess-ről már írtam itt. Nagyon angol, nagyon oldszkúl és ahhoz képest, hogy milyen látványos, nagyon egyszerű. Csak habcsókot kell sütni hozzá (mindig van elfekvőben 3 tojásfehérje a hűtőben), tejszínhabot verni és kevés bogyós gyümölcsöt pürésíteni.
Mindig azt hiszem nem érhet meglepetés, most is betoltam a sütőbe a habcsókokat, ahogy már vagy hússzor. Vártam-vártam és még mindig puhák voltak. Büntetésből tovább ültek a sütőben, mígnem egyszer csak már nem fehérek, hanem drapposak, krémszínűek lettek. Először bosszankodtam, hogy oda a renomé, de aztán elkezdtem gondolkodni, hogy miért ragaszkodunk mindig a fehérhez? És a kőbe vésett elképzeléshez? Mi van, ha krémszínű a habcsók? Hiszen az is elegáns! És sokszor pont a konyhai tévedésekből lesznek a nagy receptek! Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy az eton mess is így született. 

Hozzávalók
A habcsókhoz: 3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 kk citromlé
+ 2 dl tejszín
40 dkg szeder
10 dkg porcukor
2 ek citromlé

Elkészítés

A tojások fehérjéből kemény habot verek. Hozzáadom a citromlevet, a porcukrot. Habzsákba szedem, diónyi adagokat nyomok a sütőpapíros tepsire és 120 fokos sütőben, egy óra alatt (ha direkt krémszínűt akarok, akkor több idő kell) megsütöm/szárítom.
Közben a gyümölcs 3/4-ét a porcukorral és a citromlével pürésítem.
A tejszínből félkemény habot verek.
A kihűlt habcsókokból néhányat összetörök, majd mindenik pohárba kerül tört habcsók, szederpüré, egész szeder, tejszínhab.
A tetejére egész habcsókok és szeder kerüljön.

Megjegyzés: 4 adaghoz nem lesz szükség az összes habcsókra. A maradék fémdobozban hetekig eláll.