Epres-rebarbarás clafoutis

  • 2014.04.30.
  • 6

Azaz klafuti. Egy francia eredetű süti, amit hagyományosan cseresznyével, meggyel készítettek. Én már sok gyümölccsel próbáltam (és majd jönnek is még receptek), de ez a kedvencem. Nagymenő páros: eper & rebarbara. Már írtam, hogy szerintem az eperrel minden jó páros, de ez valami kiemelkedően fantasztikus, és légyszi ne kelljen még több superlativust felsorolnom, próbáljátok ki, és meglátjátok!A rebarbara egy zöldségféle (remélem nem csukta be senki az oldalt, hogy hogy jön a sütibe zöldség). És azért vicces, hogy ez a kedvenc párosom egyik tagja, mert tudniillik én nem szeretem a zöldségeket. Nagy fejlődési ívnek tekintem például az elmúlt 4-5 évet, amikor is elkezdtem megszeretni a jégsalátát, rukkolát, káposztasalátát. Így nulláról óriásira duzzadt azoknak a zöldségeknek a halmaza, amiket megeszem nyersen. Senki ne aggódjon az egészségemért, köszi jól vagyok, levesben, főzelékben, köretnek eszem zöldséget, de ez a nyers dolog, ez nem jön be. Kiskoromban próbálkoztak minennel: paprika, paradicsom, retek. Amíg magatehetetlen voltam belém is tömtek mindent, képek bizonyítják, hogy már ettem céklát! De aztán öntudatra ébredtem, és mindenféle zöldség nyers fajtáját elutasítottam. (Mindenki azon röhög, hogy ki lehet üldözni a nyers paradicsommal a világból, miközben a paradicsomleves, a paradicsomos káposzta és mindenféle paradicsomos tészta a kedvenceim.) Na ezzel az alapattitüddel képzeljük el a következő történetet: pár évvel ezelőtt volt egy találkozóm egy hölggyel, akivel egy munkalehetőségről beszélgettünk egy óbudai étteremben. Délután volt, én már túl voltam az ebéden, ő még nem. Gondoltam az olyan hülyén nézne ki, ha csak ő enne, amíg beszélgetünk, ezért kértem egy levest. Egy eperkrémlevest túrógombóccal. Sokszor ettem már ugyanennek az étteremláncnak más éttermében ezt a levest. Imádtam! Kihozták, elkezdtem kanalazni, aztán elég hamar furcsa kis darabokra lettem figyelmes. Nem akartam nagyon feltünően vizsgálgatni, hogy mi úszik a levesemben, de az határozottan látszott, hogy az bizony nem túrógombóc. Felmértem a lehetőségeimet. A., Nagyon odalfigyelve eszem a levest, hogy véletlenül se ússzon a kanalamra egy olyan kis izé. B., Eszem rendesen, és max. kiköpöm az izét. C., Megkérdezem a pincért, hogy mi az izé, aztán döntök, hogy mi legyen a leves sorsa. Na most gondoljuk végig mind a három lehetőséget egy olyan helyzetben, amikor nekünk igazából a beszélgetőpartnerre kéne koncentrálnunk, és ha már kiderült, hogy tetszik a feladat, akkor “el kéne adni” magunkat, hogy nálunk megfelelőbb ember a világon nincsen a kínált munkára. Így maradt a D., lehetőség: megkóstolom, hogy mi a szösz az, aztán valahogy leküzdöm. Egyéletemegyhalálom, hamm. Ez volt az a pont, ahol megszerettem a rebarbarát. Isteni volt a savanykás, ropogós kis izé, ami az édes eperkrémlevesemben úszott. Huhh. Megnyugvás, ez tök jó, kanalazhatok tovább békésen, és beszélgethetünk normálisan. A pincértől megkérdeztem a végén, hogy mi volt a levesben (mondván a többi helyen ilyennel még nem találkoztam ebben a fogásban, a franchise szépségei), innen tudom, hogy a rebarbara volt olyan szuper jó társa az epernek.Gondolhatjátok, ha én beleszerettem a rebarbarába, ti is bele fogtok! Hozzávalók (egy piteformához vagy egy 24-26 cm-es formához):20 dkg eper10dkg rebarbara5 tojás10 dkg cukor1 zacsi bourbon vaníliás cukor / házi vaníliás cukor1 dl tej1,5 dl tejszín10 dkg liszt1 kk. sütőporA clafoutis egy igazi hétköznap esti süti. Szerintem ugyanis vannak például tipikus hétvégi sütik, mint a banoffee sajttorta. Macerás, sok kis fázis, és ultra-brutál kalóriaszint. Ez a tészta viszont konkrétan 5 perc alatt készül el, egyetlen egy tál kell hozzá, és egy habverő. Ennyi. Úgyhogy egy melós nap után hazaérve is bátran nekivághatunk, vagy akár egy ünnepnapi pihenésbe is belefér 15 perc a konyhában. Minden hozzávalót összekeverünk egy nagy tálban. A piteformát kivajaztam és elrendezgettem benne a kis darabokra vágott gyümölcsöket (zöldségeket! ). Ráöntjük a tésztát és betoljuk a 180 fokos sütőbe, úgy 20-30 percre.Langyosan a legjobb, kis porcukorral meghintve.Eat, bake, lova (rhubarb)!Hasonló bejegyzések:Epres Oreo tortaBalaton-felvidék, romtemplom, ereszdelahajam – desszertasztal 2.Ricottás kosárkaHófödte Oreo golyók