Diós kifli

  • 2016.12.26.
  • 9

Ezt a receptet egy ismerőstől kaptam, aki minden évben karácsonykor készíti a süteményt. Mi itthon véletlen mindig pozsonyi kifliként említjük (holott ez az igazi). Sokáig omlós és puha marad, habár hamar elfogy, annak ellenére, hogy ebből az adagból 120 darab is kijön! :)HozzávalókA tésztához:1 kg liszt50 dkg disznózsír3 dkg élesztő5 tojássárgája2 dl tejföl2 dl tej5 dkg porcukor1 citrom héjasóA töltelékhez:5 tojásfehérje7,5 dkg cukor40 dkg darált dióElkészítésA lisztet elkeverjük a porcukorral, sóval, a citrom héjával, majd elmorzsoljuk a zsírral.Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk a megmelegített tejben.A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, és az élesztős tejet.Összegyúrjuk, majd 1 órát kelesztjük.Közben elkészítjük a tölteléket: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd összekeverjük a darált dióval.A tésztából golyókat formázunk (egy golyó kb. 10 dkg), amelyet kinyújtunk kör alakúvá. 6 háromszögre vágjuk a kört.Minden háromszögre kevés tölteléket rakunk, és feltekerjük, hogy kifli alakja legyen.Előmelegített sütőben, 160 fokon 20 perc alatt megsütjük.Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk a kifliket.