Diós kifli
- 2016.12.26.
- 9
Ezt a receptet egy ismerÅ‘stÅ‘l kaptam, aki minden évben karácsonykor készÃti a süteményt. Mi itthon véletlen mindig pozsonyi kifliként emlÃtjük (holott ez az igazi). Sokáig omlós és puha marad, habár hamar elfogy, annak ellenére, hogy ebbÅ‘l az adagból 120 darab is kijön! :)HozzávalókA tésztához:1 kg liszt50 dkg disznózsÃr3 dkg élesztÅ‘5 tojássárgája2 dl tejföl2 dl tej5 dkg porcukor1 citrom héjasóA töltelékhez:5 tojásfehérje7,5 dkg cukor40 dkg darált dióElkészÃtésA lisztet elkeverjük a porcukorral, sóval, a citrom héjával, majd elmorzsoljuk a zsÃrral.Az élesztÅ‘t kevés cukorral felfuttatjuk a megmelegÃtett tejben.A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, és az élesztÅ‘s tejet.Összegyúrjuk, majd 1 órát kelesztjük.Közben elkészÃtjük a tölteléket: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd összekeverjük a darált dióval.A tésztából golyókat formázunk (egy golyó kb. 10 dkg), amelyet kinyújtunk kör alakúvá. 6 háromszögre vágjuk a kört.Minden háromszögre kevés tölteléket rakunk, és feltekerjük, hogy kifli alakja legyen.ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, 160 fokon 20 perc alatt megsütjük.Még melegen vanÃliás porcukorba forgatjuk a kifliket.
A szerzőről
Ízek és élmények