Croque Madame

  • 2021.03.06.
  • 2

Hétvégén több időnk van ráérősen reggelizni... na persze nem három gyerek mellett, akik valahogy úgy gondolják, hogy szombaton is feltétlen muszáj fél 7-kor felkelni és ezzel minket is felébreszteni. Mindig megpróbáljuk kicsit húzni az időt azzal, hogy ők még játsszanak, viszont így mire eljön a reggeli ideje már nincs túl sok türelem, de ha néha van alkalmunk kettesben maradni szombat reggel, akkor egy-egy különlegesebb reggelit én is elkészítek.A recept a Kifőztük magazin februári számában is megjelent. Hozzávalók 2 személyre: 4 szelet teljeskiőrlésű toast kenyér 4 teáskanál mustár 6 szelet gépsonka 5 dkg reszelt ementáli sajt a besamelhez: 2 dkg vaj 2 dkg liszt 1,5 dl tej 1 kávéskanál só ½ kávéskanál frissen őrölt színes bors ½ kávéskanál őrölt szerecsendió 1 evőkanál aprított metélőhagyma 2 tojás 1 marék BIOHÁLÓ mustárcsíra a sütéshez: 1 evőkanál vaj
A kenyerek egyik oldalát megkenem 1-1 teáskanál mustárral, majd ráfektetem a sonkaszeleteket és megszórom reszelt sajttal, majd egy felhevített serpenyőben vajon mindkét oldalukat megsütöm, figyelve arra, hogy ne csússzanak szét. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket, amíg elkészítem a besamelt. Felhevítem a vajat, elkeverem benne a lisztet, majd folyamatos keverés mellett felöntöm tejjel és besűrítem. Sóval, borssal, szerecsendióval és a metélőhagymával fűszerezem, majd a szendvicsek tetejére kanalazom, megszórom a maradék reszelt sajttal és előmelegített, 200 fokos, légkeveréses sütőben 15 perc alatt készre sütöm. Ezidő alatt elkészítem a két tükörtojást, melyeket a kész szendvicsek tetejére csúsztatok.
Tetejükre igény szerint különféle csírákat halmozhatunk, én legutóbb a Bioháló csíráiból válogattam és ehhez a szendvicshez mustárcsírát választottam.