Bosnyák szelet - Váncza recept

  • 2013.10.06.
  • 7

Megint Váncza, méghozzá ez a golyókkal borított lekváros linzerszelet. Volt egy kis munka vele, amikor a buborékokat gyártottam a tetejére. :))) Mónikánál már szemeztem vele, aztán Hajnitól és Zolitól kaptam hozzá a végső lökést, mert annyira fogamra való volt amit a fotón láttam! :)Lillánál pedig megtalálhatjátok a Paleos változatát! Tökéletes süti lett így vasárnap délutánra! :)Hozzávalók az alsó tésztalaphoz:250 g liszt (nálam fele-fele arányban fehér és zabliszt) 100 g puha vaj100 g cukor (nálam 20 g fehér cukor és 60 g xilit)1 tojás1 csomag (12 g) sütőpor1 citrom leve1 teáskanál vaníliakivonat1-2 evőkanál tej (nekem nem kellett bele)+ szilvalekvár a kenéshezHozzávalók a tetején található golyócskákhoz:100 g liszt (nálam fele-fele arányban fehér és zabliszt)100 g vaj50 g cukor (nálam 10 g fehér cukor, 25 g xilit)50 g darált dió

Elkészítés:A 40 x 23 cm-es tepsit zsírozzuk és lisztezzük.A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval a tej kivételével összegyúrjuk. A tejet akkor adagoljuk hozzá, ha nem áll össze szépen a tészta.A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és belehelyezzük a sütőformába.Sűrű szilvalekvárral félujjnyi vastagon megkenjük.A tetejére a lisztből, vajból, cukorból, dióból tésztát gyúrunk és kicsi golyókat gyártunk amit a lekváros rétegre helyezünk.Nálam 55 percig sült, gázsütő 3-as fokozatán, kb. 180 fokon.

Jó étvágyat!