Együnk ibolyát(?)!
- 2022.03.17.
- 4
Korán jött
a tavasz az idén,
már
napok óta virítanak a kertekben
az ibolyák. Csodás lilás -kékek( ibolyaszínűek) és pompás illatúak. A cukrászatban kedvelt alapanyag
az ibolya .Én is tennémSalátába....?Édességbe..?Azonban
napokig csak néztem
őket és nem tudtam betelni
a látványukkal.Nehezen szánom rá magam, hogy begyűjtsem őket. Félek leszakítani
olyan szépek.Jó ötlet
virágokkal díszíteni az ételt ? Milyen íze van az ehető virágoknak ? Honnan ismerjük fel őket, illetve honnan tudjuk
melyik ehető? Számtalan kérdés vár megválaszolásra.Különösen
ilyenkor tavasszal élénkül fel az érdeklődésem a kertben,
mezőn, erdőben található ehető virágok iránt,
s talán
nem kell különösen magyarázni
miért
szerepel
kiemelt helyen
az ibolya.
A cukrászatban többféle formában is találkozhatunk
az ibolyával, készül belőleibolya likőribolya szirupillatos ibolyás
cukoribolya krém
ibolyás sütemény
ibolya puddingibolya fagylalt
Színüket,
illatukat
adják
ezek az apró
törékeny virágok
az italoknak és cukrász készítményeknek
a
tavaszi hangulatot idézve.
Szórhatjuk
a palacsintára a virágszirmokat, ízük lágy és enyhén édes :Egyszerűen jégbezárva
a poharunkba is
tehetjük ezáltal megbolondítva az italunkat .De nem csak édesen,
sósan is kínálhatjuk az ibolyát, salátába keverve
húsok mellé is adhatjuk, sőt
a rántottát is meghinthetjük ibolya virággal !Keverhetjük a szárított ibolyaszirmokat
teához, vagy készíthetünk "csak " belőle teát.Készíthetnénk ibolyalekvárt
ha elegendő ibolyát szedtünk. Nálunk a
kertben
megjelentek a fehér
ibolyák is ,ha óvatosan szedjük
a tövét
érintetlenül hagyjuk a szüretelésnél akkor
jövőre is lesz mit "betakarítani".
Próbáljátok ki !A görög mitológia szerint
a "tavasz istennője" Persephone lába nyomán keltek életre az apró ibolya virágok .Az ibolya Napóleon második felesége, Mária Lujza pármai hercegnő kedvence
is volt. Sissy is kedvelte a kandirozott ibolyát és
az ibolya fagylaltot is .Az ibolya virágokat mézben
is lehet tartósítani .Miért együnk
ibolyát ?Az ibolya nemcsak ehető növény
de gyógynövény is, főbb hatóanyaga
a szaponin, és
a
flavonoid.Virága nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású.Gyógytea, krém, szirup is készíthető belőle, de az már nem
a gasztronómia területe.Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
???? https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
???? https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
???? https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
var linkwithin_site_id = 2505754;