Gombás-sajtos rakott krumpli

  • 2022.11.23.
  • 3

Majdnem mindenki szereti a rakott krumplit (?), ami nálunk különleges helyet foglal el a család kedvencei között. Így aztán, hogy ne legyen unalmasan ismétlődő, igyekszem rajta mindig valamit variálni. Ez a gombás, sajtos, tejszínes változat talán az, ami az eredeti után mindenkinek a legjobban bejött. A krumpli helyett lehet spätzle tésztával is készíteni, de az már nem rakott krumpli, ugye? Szóval, lehet bátran nekiállni, abszolút, de befutó lesz!Hozzávalók 4 személyre:1 kg krumpli, héjába megfőzve, meghámozva, kihűtve2 fej vöröshagyma1 póréhagyma1/2 kg csiperke gomba10 dkg apróra vágott, húsos, füstölt szalonna1 ek napraforgó-, vagy repceolaj15 dkg reszelt sajt (pl. ementáli, esetleg keverve füstölt sajttal)2 dl tejszín2-3 ek tejfölvaj a tál kikenéséhezA hagymát és a pórét meghámozzuk és mindkettőt felkarikázzuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A szalonnát egy serpenyőben forró olajon kisütjük, rádobjuk a hagymákat és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és gyengén megsózzuk, borssal megszórjuk. Fedő alatt puhára pároljuk.A sütőt 200 fokra előmelegítjük.A kihűlt krumplit felkarikázzuk és a felét egy vajjal kikent, tűzálló tálba fektetjük. Kevés sóval megszórjuk.A kész zöldséges alapot felöntjük a tejföllel elkevert tejszínnel, egyet rottyantunk még rajta és rásimítjuk a
krumpli tetejére. Erre terítjük a maradék krumplikarikákat, majd megszórjuk a reszelt sajttal.A sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen ráolvad a tetejére és egy kis színt kap.Tálaláskor adhatunk mellé friss zöldsalátát.